Jednym z głównych czynników, które wpływają na sprawność fizyczną i kondycję umysłową ucznia jest odpowiedni sposób odżywania. Zbilansowana, urozmaicona i bogata w składniki odżywcze dieta to podstawa rozwoju intelektualnego dziecka. Wykorzystajmy początek nowego roku szkolnego, by  wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe i przyzwyczaić do nich wszystkich członków rodziny.

 

Koniec z nudą

Posiłek, który przygotowujemy naszym pociechom powinien być nie tylko pożywny i zdrowy, ale też ciekawie przyrządzony. Drugie śniadanie, podane w niebanalny sposób na pewno nie pozostanie zapomniane na dnie plecaka. Dzięki niemu dziecko z pewnością rzadziej sięgnie po niezdrowe słone przekąski, batoniki czy chipsy. Pomogą w tym również praktyczne pudełka śniadaniowe, które pozwalają na wygodne przechowywanie różnego rodzaju posiłków. Pozwólmy, aby nasz mały uczeń sam wybrał dla siebie pudełko – unikalny lunchbox może się stać prawdziwym szkolnym gadżetem, z którego będzie chętnie korzystać. Najważniejsze jednak, by posiłki szkolne były zróżnicowane – tak, by po prostu się nie znudziły. Niezwykle pomocne okazuje się w tym względzie urządzenie wielofunkcyjne Thermomix ®, dzięki któremu z łatwością zaplanujemy ciekawe zestawienia dań. Jeden sprzęt z 12 funkcjami różnych urządzeń kuchennych z pewnością przyspieszy i ułatwi przygotowywanie dań „na wynos”. Intuicyjne jest również planowanie diety na cały tydzień – z pomocą platformy Cookidoo ®, dostępnej na komputerze lub aplikacji w telefonie możemy wybierać dania spośród tysięcy przepisów, poznając kuchnie całego świata.

 

Klasyczne danie kreatywnie podane

Czekoladowe batoniki, ciasteczka i chipsy – oto przekąski, jakie uczniowie wybierają najczęściej. Zamiast wysokokalorycznych batoników ze sklepu, warto przygotować dla najmłodszych np. domowe batoniki na bazie orzechów laskowych, płatków owsianych, mleka i miodu. Dobrym pomysłem będą też drożdżowe rogaliki z nadzieniem jabłkowym i nutą cynamonu. Nasze pociechy z pewnością wzbudzą zainteresowanie rówieśników prawdziwym przebojem wśród szkolnych przekąsek – „wzorowym sushi”, czyli kakaowymi naleśnikami nadziewanymi twarożkiem i bananami, podanymi w formie niewielkich kawałków, łudząco przypominających sushi. Te i inne nietuzinkowe przekąski znalazły się w kolekcji „Śniadanie ucznia” – zbiorze przepisów dedykowanych urządzeniu Thermomix ®..

Początek września to nie tylko okres powrotu dzieci do szkoły. Wtedy też najczęściej kończą się letnie urlopy i ze słonecznych wakacji wracamy do codziennych obowiązków w pracy. Rozpoczynając zdrową dietę dla ucznia, warto wprowadzić dobre nawyki również w całej rodzinie – korzystajmy więc z zalet domowego jedzenia oraz wspólnego planowania i przyrządzania potraw. Te same potrawy, które skuszą dzieci z pewnością sprawdzą się także jako urozmaicenie posiłków w pracy.

 

Wzorowe sushi

Składniki na 6 porcji:

  • 160 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
  • 2 jajka
  • 160 g mleka
  • 160 g wody mineralnej, niegazowanej
  • 15 g oleju słonecznikowego
  • masło, do natłuszczenia patelni
  • 350 g twarogu, półtłustego · 100 g jogurtu typu greckiego
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 200 g bananów, pokrojonych wzdłuż w ćwiartki

1   Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier i kakao, dodać jajka, mleko, wodę i olej, zmiksować 15 s/obr. 6.

2   Lekko natłuścić masłem nieprzywierającą patelnię i rozgrzać na średnim ogniu. Ciasto wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać patelnię tak, aby ciasto całkowicie ją pokryło. Smażyć ok. 1-1,5 min i gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić je na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki. Umyć naczynie miksujące.

3  Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać jogurt, cukier i

cukier waniliowy, wymieszać 30 s/obr. 5. Składniki zgarnąć

kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać

ponownie 30 s/obr. 5.

4   Na naleśniku rozsmarować 2 łyżki nadzienia serowego, ułożyć 1 ćwiartkę banana i zwinąć w rulon. W ten sam sposób nadziać i zrolować pozostałe naleśniki. Każdego naleśnika pokroić na 4 cm kawałki.

5   Naleśnikowe sushi podawać jako drugie śniadanie lub przekąskę.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1   Mąkę, cukier i kakao, jajka, mleko, wodę i olej zmiksować.

2   Lekko natłuścić masłem nieprzywierającą patelnię i rozgrzać na średnim ogniu. Ciasto wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać patelnię tak, aby ciasto całkowicie ją pokryło. Smażyć ok. 1-1,5 min i gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić je na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.

3   Twaróg zblendować z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym.

4   Na naleśniku rozsmarować 2 łyżki nadzienia serowego, ułożyć 1 ćwiartkę banana i zwinąć w rulon. W ten sam sposób nadziać i zrolować pozostałe naleśniki. Każdego naleśnika pokroić na 4 cm kawałki.

5   Naleśnikowe sushi podawać jako drugie śniadanie lub przekąskę.