Pakowanie próżniowe + mrożenie = smak lata zimą

Ideą mrożenia jest zachowanie cennych składników odżywczych owoców i warzyw na długi czas. Po zamrożeniu na produkty te nie działają bakterie i enzymy, które powodują ich psucie. Ideą pakowania próżniowego jest wydłużenie świeżości produktów spożywczych. System próżniowego przechowywania żywności FoodSaver opiera swoje działanie na usuwaniu powietrza ze specjalnie zaprojektowanych worków, pojemników i folii, aby żywność w nich zamknięta była przechowywana w próżni.

Co prawda w zimowym okresie sklepy i bazarki oferują nam warzywa i owoce, ale nie mają one smaku i wartości odżywczych tych, które dojrzewają w naturalnych warunkach, na słońcu. Przechowanie na kilka miesięcy plonów z własnego ogródka czy kupionych w szczycie sezonu nomen omen zaowocuje w środku zimy podaniem smaków lata, które na pewno osłodzą każdą słotę czy chłód.  Połączone działanie dwóch procesów – pakowania próżniowego i mrożenia – pozwoli nam na oczarowanie domowników zimą owocami czy warzywami, tak jakby była pełnia sezonu. System pakowania próżniowego FoodSaver pozwoli nam na przechowywanie zamrożonych warzyw i owoców nawet do 3 lat.

Mrożenie z FoodSaver

Jak zamrozić warzywa i owoce z FoodSaver, aby ich przydatność była jak najdłuższa. Oto kilka wskazówek:

  • Do mrożenia wybieramy sezonowe owoce i warzywa, dojrzałe, nieuszkodzone,
  • Przed mrożeniem należy produkty umyć i wysuszyć,
  • Wybrane warzywa (np. kalafior czy jarmuż) można przed zamrożeniem krótko blanszować,
  • Owoce takie jak jabłka, nektarynki czy brzoskwinie należy obrać ze skórki i skropić sokiem
    z cytryny,
  • Owoce pestkowe przed mrożeniem należy wydrylować,
  • Wysuszone owoce i warzywa najlepiej zamrozić luzem i przełożyć do woreczków przeznaczonych do pakowania próżniowego, jeśli nie mamy warunków do mrożenia luzem to przed pakowaniem próżniowym należy je mocno schłodzić w lodówce – zapobiegnie to sklejaniu się składników po zamrożeniu.

Równie istotne co mrożenie jest rozmrażanie warzyw i owoców. Jeśli przechowywane w zamrażarce produkty będziemy poddawać obróbce termicznej to możemy je prosto z zamrażalnika wrzucić do garnka czy na patelnię. W przypadku owoców do koktajli i smoothie również możemy używać ich
w zamrożonej wersji. Jeśli zamrożone owoce chcemy konsumować świeże to należy rozmrażać je przez 6h w lodówce i 1h w temperaturze pokojowej.

Zalety mrożenia owoców i warzyw spakowanych z pomocą FoodSaver

Mrożenie samo w sobie jest procesem, które pozwala na zachowanie owoców i warzyw bez utraty ich składników odżywczych, konsystencji i koloru. Za przechowywaniem ich w tej formie przemawia również możliwość tworzenia własnych kompozycji smakowych z różnych składników i pewność, że nie używana jest w nich chemia i konserwanty.

Zaletą korzystania przy mrożeniu z systemu pakowania próżniowego FoodSaver jest:

  • dodatkowe przedłużenie daty przydatności do spożycia mrożonek, nawet do 3 lat,
  • zmniejszenie objętości magazynowanych w zamrażalniku produktów poprzez usunięcie powietrza z worków i torebek,
  • próżniowe pakowanie i mrożenie na bieżąco pozwoli nam zredukować ilość wyrzucanej żywności. Przykładowo, jeśli po ugotowaniu bulionu została nam połowa włoszczyzny,
    a zapas ugotowanego wystarczy nam na najbliższy miesiąc – pozostałą cześć włoszczyzny najlepiej spakować próżniowo i zamrozić,
  • możliwość użycia worków i pojemników wielokrotnego użytku,
  • tryb pakowania produktów wilgotnych pomaga usunąć nadmiar wody podczas zgrzewania.

 

Oferta FoodSaver w Polsce

Aktualnie na Polskim rynku są dostępne trzy modele systemów próżniowego pakowania FoodSaver:

  • FoodSaver Zgrzewarka próżniowa FFS001X
  • FoodSaver Zgrzewarka próżniowa FFS004X
  • FoodSaver Zgrzewarka próżniowa FFS005X

 

W Polsce dostępna jest również pełna gama akcesoriów, która ułatwią mrożenie warzyw i owoców,
w tym:

  • worki do mrożenia i gotowania,
  • worki do próżniowego pakowania wilgotnej żywności z taśmą absorbującą nadmiar cieczy,
  • worki do mrożenia i gotowania na parze,
  • folia do próżniowego pakowania 2 porcji jednocześnie,
  • folia do próżniowego pakowania dużych porcji,
  • zapinane torebki próżniowe do świeżej żywności