Głównym założeniem koncepcji domku letniskowego EL Summer House było stworzenie minimalnej powierzchni użytkowej, która pomimo niewielkiego metrażu spełniałaby wszystkie funkcje mieszkalne. Stąd na powierzchni zaledwie 18,5 m2 znalazła się kuchnia z jadalnią, salon pełniący też funkcje sypialni i łazienka. Za jego projekt odpowiadają Maria Trojnara & Joanna Stawiak z Mast. Studio Architektury Wnętrz z Poznania. Zgodnie z intencją architektek mikro przestrzeń jest w pełni funkcjonalna, nie przytłacza użytkowników oraz zapewnia możliwość swobodnego wypoczynku wewnątrz, jak i pełnego relaksu na świeżym powietrzu. Jej kompaktowość i wielofunkcyjność pozwala na swobodne użytkowanie części mieszkalnej oraz spędzania wolnego czasu na zewnątrz. Co więcej, domek dedykowany jest dla osób, które szukają nie tylko letniskowego miejsca do wypoczynku, ale chcą również korzystać z niego poza okresem wakacyjnym.

Subtelne tonacje

Rzeczywiście wnętrze choć niewielkie, zachwyca ciekawą koncepcją estetyczną, jak i dobrze przemyślanymi funkcjonalnościami. Połączona z jadalnią kuchnia wyposażona została w piekarnik z płytą, niską lodówkę, głęboki zlewozmywak oraz praktyczną szafkę. Wszystko to w zwartej kompozycyjnie zabudowie dolnej utrzymanej w tonacji jasnej bieli, która dodatkowo optycznie powiększa niewielką przestrzeń. W tej części znalazł się także drewniany stół, przy którym w razie potrzeby mogą zasiąść aż 4 osoby. Całość zdobi efektowna okładzina ścienna, która chroni też miejsce nad blatem. W kolorze modnego bordo stanowi mocny akcent dekoracyjny we wnętrzu.

Część roboczą od części wypoczynkowej oddziela subtelna kotara, którą w razie potrzeby można odsłonić. Ponieważ część salonowa pełni także funkcje sypialni, przysłona w nocy może służyć też jako moskitiera. I choć wydawać się to może mało istotny szczegółem, pokazuje jak głęboko przemyślano każdy detal w projekcie, nadając każdemu jego elementowi wielofunkcyjny charakter. Takie połączenie funkcji na małej przestrzeni ma ogromne znaczenie dla ergonomicznego jej wykorzystania. Stąd rozkładana sofa pełni rolę podwójnego łóżka, a podwieszane szafki optycznie powiększają przestrzeń. Także niska szafka RTV ma swoje drugie oblicze – wieczorem, gdy rozłożymy łóżko, zamienia się w praktyczną komodę nocną.

Mocne strony minimalizmu

Urządzony zgodnie z zasadą „mniej znaczy więcej” domek letniskowy EL Summer House zachwyca też niezwykłą konsekwencją w doborze sprzętów, umeblowania, materiałów, a przede wszystkim kolorystyki. Ta ostatnia stała się znaczącym elementem nie tylko wystroju, ale i kompozycji całego projektu, w nienarzucający się sposób zaznaczając poszczególne strefy użytkowe, ale też pełniąc wiele dodatkowych ról. Przewijające się niczym lejtmotyw wnętrza elementy wykonane z płyty z rysunkiem drewna w bordowym kolorze tworzą mocne akcenty stylistyczne na tle stonowanej bieli. W połączeniu z grzejnikiem Niva z oferty marki Vasco, wyróżniającym się prostą, minimalistyczną formą, budują swoistą instalację artystyczną przywołującą na myśl dzieła z epoki Bauhausu – przyciągającą uwagę i zastępującą wszystkie dekoracje we wnętrzu. Sam grzejnik pełni też ważną funkcję użytkową w projekcie.

– El Summer House jest ideą miejsca, z którego możemy korzystać przez cały rok, stąd pomysł na wykorzystanie grzejników Niva oraz Beams Mono z oferty Vasco. Zachwyciło nas ich proste wzornictwo, nie chciałyśmy ich po prostu zawiesić, ale zależało nam na stworzeniu kompozycji z okładziną ścienną, co przywodzi na myśl obraz lub instalację artystyczną – mówią autorki projektu.

Oddzielnym pomieszczenie w całym projekcie stanowi łazienka, która też lekko odbiega stylistycznie od reszty wnętrz. Tu kolor zastępuje ponadczasowy duet czerni i bieli, podkreślony „figlarną” kratką zdobiącą okładziny ścienne. Doskonale współgrają z nią okrągłe formy wyposażenia, tworząc geometryczną układankę. Całość dopełnia efektowny grzejnik Vasco w srebrnym kolorze. To model Beams Mono, będący minimalistyczną wersją grzejnika Beams. Pojedynczy, całkowicie płaski aluminiowy profil niezwykle efektownie prezentuje się solo, ale można go także zestawiać w dowolnej konfiguracji z innymi profilami o różnych wysokościach. To kolejne rozwiązanie w projekcie, które zapewnia wysoką funkcjonalność oraz wrażenia estetyczne.

To właśnie tę kompaktowość przestrzeni, wpisanie wszystkich stref mieszkalnych w minimalną przestrzeń, która dają możliwość swobodnego użytkowania i spędzania wolnego czasu doceniło jury konkursu VASCO Integracja.

Projekt i wizualizacje: Maria Trojnara & Joanna Stawiak

Więcej informacji na stronie: http://www.vascoart.pl/konkurs/ 

Profil Instagram: https://www.instagram.com/vascoart.pl/