Chrupiąca, zdrowa kanapka, którą można przygotować w naprawdę krótkim czasie – doskonała na piknik, śniadanie, kolację czy ekstra roślinną przekąskę!

Wypasiona kanapka

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 5

Składniki:

Opakowanie żytniego pieczywa chrupkiego razowego Sante

5 rzodkiewek

1 łyżka octu ryżowego

Słoik pasztetu z soczewicy Lovege

200 g szparagów zielonych

50 g rukoli

Garść kiełków

Szczypta soli Sante

Szczypta pieprzu

2 łyżki oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny

50 g migdałów w skórce Sante

Pomidorki koktajlowe do podania

Przygotowanie:

Szparagi myjemy i odkrawamy zdrewniałe końcówki. Przecinamy wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy szparagi około 5 minut. Solimy i pieprzymy do smaku i posypujemy skórką z cytryny. Na suchej patelni prażymy migdały, następnie siekamy. Rzodkiewki myjemy i kroimy w drobne plasterki, mieszamy z octem ryżowym. Chrupkie pieczywo smarujemy łyżką pasztetu z soczewicy Sante, na wierzch układamy szparagi, listki rukoli, plasterki rzodkiewki, kiełki i posypujemy posiekanymi migdałami. Przykrywamy drugą kromką. Postępujemy tak z pozostałymi kanapkami do wykończenia składników. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi.