Każdy moment, gdy ze sobą przebywamy i razem przeżywamy pozytywne emocje jest bezcenny. Brak czasu nie powinien być wymówką, bo bliskość budować można także podczas zwyczajnych, codziennych zajęć. Wcale nie trzeba wyjeżdżać daleko ani nerwowo wertować kalendarza.

 

Radość wspólnego gotowania

Szukając dobrego sposobu na to, by więcej chwil spędzać z rodziną warto pomyśleć o kuchni. Wspólne gotowanie to doskonała okazja do tego, by wreszcie naprawdę ze sobą pobyć, a kuchenne eksperymenty są jak rodzinne podróże – możemy spróbować bogactwa różnych smaków i odkryć ciekawe składniki. Rozwijając kulinarną pasję przekonujemy się przy okazji, co lubią najbliżsi i co sprawia im przyjemność.

Dobrze, aby w tej wyprawie towarzyszyły nam też dzieci. Żeby je zachęcić do wspólnego gotowania, postarajmy się, by były to chwile pełne śmiechu i zabawy. Tworząc radosną, przyjazną atmosferę mamy zdecydowanie większą szansę wygrać z telewizją czy komputerem. Nie jest to więc dobry moment na pytania o zadanie domowe, a raczej o pasje, zainteresowania czy krąg znajomych. Dzięki temu, w przyjemny, naturalny i swobodny sposób budujemy z nimi prawdziwe więzi. Pozwólmy też dziecku brać udział w całym procesie przygotowania posiłków. Od wyszukiwania ciekawych przepisów i składników w sklepie, które będą jak poszukiwanie kulinarnych skarbów, aż do przygotowywania potrawy, kiedy może stać się kapitanem odpowiedzialnym za określone zadanie. Na początek, dobrym pomysłem są np. potrawy z makaronu – często nie tylko szybkie, ale i łatwe do zrobienia. Dzięki temu nasz maluch poczuje się dumny, że niemal samodzielnie przygotował ulubione danie dla całej rodziny. To na pewno sprawi, że częściej sam będzie chciał towarzyszyć nam w kuchni. Zachęcając najmłodszych do wspólnego gotowania angażujemy ich w życie rodzinne, a przy okazji uczymy odpowiedzialności oraz praktycznych rzeczy, które przydadzą się także w przyszłości, np. prawidłowych nawyków żywieniowych.

Rodzinne gotowanie kończy wspólny posiłek. To z kolei dobry moment by w spokojnej atmosferze poruszyć ważniejsze tematy dotyczące całej rodziny, np. zaplanować wakacje. Nie zapomnijmy też umówić się z na kolejną kulinarną przygodę.

Makarony – 1000 pomysłów na dania dla całej rodziny

Dania z makaronem należą bez wątpienia do jednych z ulubionych pomysłów na rodzinne posiłki. Bogactwo makaronowych kształtów można wymieniać niemal bez końca: muszelki, wstążki, spaghetti, pióra, rurki, świderki… Jest ich tak dużo, że zrealizujemy z nimi na pewno wiele pomysłów
i zaspokoimy najróżniejsze kulinarne upodobania. Są doskonałe do przygotowania lekkich sałatek, jak i dań głównych, a nawet deserów. Świetnie smakują w połączeniu z sezonowymi warzywami
i owocami. Np. zapiekanka z bakłażanem i świeżą bazylią to dobry pomysł na sycący posiłek dla całej rodziny. Natomiast dodanie do makaronu soczystych, słodkich owoców zachęci niejednego małego niejadka do skosztowania pełnego dobrej energii i witamin deseru.

Oczywiście, oprócz pomysłów na codzienne potrawy, makaron jest też doskonały do stworzenia kulinarnych dzieł na wyjątkowe okazje, np. wykwintnej wielkanocnej zapiekanki z białą kiełbasą, która pięknie zaprezentuje się na świątecznym stole. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia.

Jednak bez względu na okazję do wspólnego posiłku, wszystkim nam zależy, aby to, co przygotujemy było smaczne i z jak najlepszych składników. Dlatego właśnie, w przypadku dań z makaronu, warto postawić na produkty Lubelli. Powstają bowiem z najwyższej jakości pszenicy, dzięki czemu są należycie twarde i doskonale sprężyste. Jednocześnie specjalny proces suszenia gwarantuje, że po ugotowaniu nie skleją się, zachowają swój piękny kolor i wyjątkowy smak.

Zapiekanka bakłażanowa

POTRZEBUJESZ:

  • Makaron Lubella Wstążki Długie nr 11
    1 opakowanie
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • pomidory krojone Łowicz 2 puszki
  • oregano 1/2 łyżeczki
  • chili 1 szczypta
  • koncentrat pomidorowy Łowicz 2 łyżki
  • świeża bazylia 1 garść
  • duże bakłażany 3 sztuki
  • oliwa do nasmarowania naczynia
    • mozzarella 200g
  • parmezan drobno starty 50 g
  • sól i pieprz do smaku
  1. Na pierwszy ogień…
    Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W międzyczasie…
    Na oleju usmaż posiekaną cebulę. Dodaj do niej zgnieciony czosnek i smaż razem jeszcze przez ok. 1 minutę. Następnie dosyp oregano, chili i dołóż koncentrat. Po minucie dodaj pomidory Łowicz.

    Całość gotuj na średnim ogniu przez ok. 25 minut. W tym czasie pokrój bakłażana na cienkie plastry (ok. 5 mm), lekko posól i usmaż na oliwie na złoto-brązowy kolor. Następnie osusz go z oliwy na papierowym ręczniku.

  1. To już prawie meta!
    Wymieszaj ugotowany makaron z 2/3 sosu, połową mozzarelli oraz poszarpaną bazylią (zostaw kilka listków do dekoracji). Tak przygotowany makaron zawiń w bakłażan. Stwórz małe roladki, które następnie układaj w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Polej je pozostałym sosem, posyp resztą mozzarelli, parmezanem i (opcjonalnie) bułką tartą. Całość piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

I gotowe! Powstała właśnie pyszna zapiekanka! Zaproś rodzinę do stołu!