Prestiżowa lokalizacja i liczne udogodnienia, takie jak reprezentacyjny hall wejściowy oraz część rekreacyjno-rozrywkowa z siłownią, kortem do gry w squasha, saunami, jacuzzi i gabinetami masażu, to nie jedyne zalety, jakie posiada lokal położony w apartamentowcu Mennica Residence. Jego niepodważalnym atutem, który postanowili maksymalnie wykorzystać architekci pracowni Decoroom, było dobre doświetlenie dziennym światłem. Dzięki temu stworzyli lekkie, świeże wnętrze, którego charakter podkreślają industrialne akcenty: czarne profile drzwi, klamki i uchwyty meblowe, a także ażurowe półki ze stali.

Lekko i przejrzyście

Aby nie tracić cennego światła, pomiędzy sypialnią a częścią dzienną postawiono ściankę, którą po obu stronach dopełniają szklane loftowe drzwi, rozciągające się od podłogi aż pod sufit. Zastosowanie przejrzystego szkła pozwoliło z jednej strony na zachowanie lekkości i wizualne przenikanie się przestrzeni prywatnej i salonu, z drugiej zaś – na stworzenie mieszkańcom namiastki prywatności. Naprzeciw okna w sypialni stanęła obszerna szafa pełniąca funkcję garderoby. W zabudowę zgrabnie wkomponowano czarny, metalowy słupek z otwartymi półkami. Na ścianie za wygodnym, podwójnym łóżkiem pojawiła się tapeta  z rysunkiem dmuchawców (Wonderwall, Enigma Art). Całość uzupełnia dekoracyjny grzejnik, lekki nocny stolik i oświetlenie – designerska sufitowa lampa oraz proste lampki do czytania przy łóżku.

Retro błękit

Otwartą strefę dzienną podzielono funkcjonalnie na część wypoczynkową oraz kuchnię. Proste, nowoczesne szafki w kuchennym aneksie harmonizują z antracytowym, laminowanym blatem (Pfleiderer) i pasem roboczym (Egger Chromix). Całość tworzy mocny akcent kolorystyczny, w kontrze do jasnego salonu. Ciekawym elementem dekoracyjnym, ożywiającym aranżację jest błękitna lodówka SMEG. W kuchni znajdziemy jeszcze czajnik i piekarnik tej włoskiej marki.

Choć mieszkanie przygotowane zostało z myślą o najemcach biznesowych, architekci zadbali o to, by nie zabrakło w nim miejsca do przygotowywania i spożywania posiłków. W pełni wyposażony, ergonomiczny aneks kuchenny oferuje odpowiednią ilość blatu roboczego oraz pojemne szafki i szuflady. Ażurowa, wisząca półka wprowadza industrialny klimat, a przy tym oddziela kuchnię od strefy wejścia.

Stylowo i funkcjonalnie

Loftowe akcenty odnajdziemy również w łazience. Architekci Decoroom konsekwentnie postawili tu na czarne okucia i wsporniki w wykonanej na wymiar kabinie prysznicowej, a także czarną armaturę, oprawy oświetleniowe i uchwyty w podumywalkowej szafce. Wyraziste, stylowe detale odcinają się na tle białych ścian, mebli oraz ceramiki. Ze względu na niewielkie wymiary łazienki i z uwagi na komfort mieszkańców, pralko-suszarkę przeniesiono do przedpokoju. Architekci znaleźli dla niej miejsce w zabudowie, w której ponadto wygospodarowano jeszcze całkiem sporą przestrzeń do przechowywania ubrań i domowych akcesoriów. Lustrzane fronty szafy optycznie powiększają przedpokój.

Otwarte podejście inwestorów oraz szczególna dbałość o detale poprawiające komfort i estetykę wykończenia, pozwoliły stworzyć wnętrze nietuzinkowe, które ma swój styl, a przy tym pozostawia lokatorom sporo swobody i przestrzeni do zagospodarowania, umożliwiając im wygodne funkcjonowanie na co dzień.

Projekt wnętrza: Architekt wnętrz Ula Matthews, Decoroom

Projekt kuchni i zabudowy meblowej: Architekt wnętrz Katarzyna Fotek, Decoroom

Zdjęcia i stylizacja: Marta Behling, Pion Poziom – fotografia wnętrz

Projekt i realizacja: Pracownia Architektury Wnętrz Decoroom

Więcej na: https://www.decoroom.eu/

Facebook: https://www.facebook.com/decoroom.eu/

Instagram: https://www.instagram.com/decoroom_eu/