Dlaczego tak lubimy bywać w kawiarniach? Czy tylko dlatego, że mleko w cappuccino jest idealnie spienione, a szarlotka nie ma przypalonego spodu? Chyba nie do końca! Kochamy przesiadywać w kawiarniach także ze względu na doznania estetyczne: śliczny bukiecik na stoliku, kawa podana w cienkiej porcelanie i… bajecznie wyglądający deser. Z zachwytem kosztujemy go także oczami – podziwiamy kolejne warstwy – kruszonkę, bezę, owoce, bitą śmietanę i spływający z wdziękiem po tym wszystkim karmel. To właśnie w najelegantszych kawiarniach świata, w Cafe de la Paix w Paryżu, czy Cafe Florian w Wenecji, słodkości podaje się nie na talerzykach, jak do tego przywykliśmy, lecz w szkle – w kieliszkach, szklankach i w szklanych czarkach, które nadają słodyczy deseru konkretny, finezyjny kształt.

Po włosku i po polsku

Cudownie przezroczyste naczynia polskiej marki Krosno Glass znakomicie nadają się nie tylko do serwowania napojów, lecz również do komponowania w nich deserów na miarę kultowych kawiarni. Najpopularniejszym ciastem serwowanym w kieliszku jest klasyczny włoski deser tiramisu (tira mi sù, czyli „popraw mi humor”). Kolejne warstwy biszkoptów nasączonych kawą, przełożonych kremem mascarpone naprawdę kusząco prezentują się w kieliszku do szampana lub koktajli.

Szeroka, okrągła czarka oraz smukła nóżka kieliszka do Margarity z kolekcji „Avant-Garde” wydaje się być naprawdę idealna do włoskiego „klasyka”. Także kieliszki do martini z kolekcji „Krista” i „Harmony” będą prezentowały się bosko w duecie z tym deserem. Kolejnym ciastem, już z polskiego ogródka, które zyskuje, gdy serwujemy je w przezroczystym naczyniu, jest dobrze nam znana szarlotka. Styliści jedzenia najczęściej polecają do tego ciasta wszelkiego rodzaju pucharki, chociażby te z kolekcji „Krista”, na bogato zdobionej nóżce. Pucharek „Tasting” o pojemnej czarce z wyprofilowanym rantem i stabilną, niską nóżką, urzeknie natomiast miłośników minimalizmu i eleganckiej prostoty. To najlepsze naczynia dla wszelkiego rodzaju deserów: lodów, galaretek, puddingów chia z musem owocowym.

W upalne dni

Co zrobić, by zwykłe lody lub sorbety stały się boską ambrozją? Wystarczy podać je w szkle, a przestrzenie pomiędzy kulkami lodów wypełnić owocami sezonowymi: porzeczkami, jagodami, truskawkami. Obłoczek bitej śmietany na szczycie – i pokarm bogów gotowy! Lody najczęściej podajemy w kieliszkach do czerwonego wina lub w niskich szklankach, np. z kolekcji „Avant-Garde”, „Pure” czy „Harmony”.

A co z babeczkami?

Do podawania tortów, tart owocowych czy ciastek, np. babeczek, sprawdzą się patery marki Krosno Glass. Wybór mamy duży. Począwszy od świetnie wyważonych pater na nodze, poprzez patery z kloszem, aż po szklane talerze do serwowania. Najbardziej okazale na stole wyglądają oczywiście patery na nodze przykryte kloszem. Patera „Elite” ujmuje kunsztem tradycyjnego, ręcznego wykonania, a wyjątkowy „Sakred by Karim Rashid” – designem i delikatnym kolorem. Nie bez znaczenia pozostają także względy praktyczne. Klosz skutecznie chroni wypieki przed wyschnięciem. Wśród pater bez klosza wyróżnia się „Legend” na solidnej nóżce, z intrygującym pęcherzykiem powietrza.

Ciasteczka owsiane, makaroniki i beziki

Do przechowywania i podawania drobnych słodkości najlepsze będą szklane pojemniki z przykrywką. Najbardziej zdobny, chociaż niewielki jest ręcznie wykonany „Illusion”. Zachwyca także ten z kolekcji „Glamour”. Jest wyjątkowy, bo składa się z trzech oddzielnych pojemników, z pozoru tworzących całość, które mogą być także podawane jako oddzielne salaterki. W tej samej kolekcji znajdziemy także klasyczny pojemnik w kształcie walca dobry do przechowywania biszkoptów albo kruchych lub owsianych ciasteczek.