Na początku było jajko

Jajko – dziś powszechnie uznawane za symbol życia, już od czasów starożytnych było symbolem kultu, któremu przypisywano magiczne moce. Egipcjanie zawieszali je pod sufitem świątyń, wykorzystywali w obrzędach pogrzebowych, w ich mitologii swoje miejsce miał nawet bóg Ptah, który niczym garncarz nadawał światu kształt jajka. Persowie wierzyli, że cały świat wykluł się z jajka – białko stało się Słońcem, a żółtko Księżycem. Także w polskiej tradycji ludowej wierzono w magiczne moce jajka – to właśnie je kładziono na progu stajni przed pierwszym wyprowadzeniem bydła w pole, by zapewnić domowi szczęście umieszczano je w każdym jego narożniku. W tradycji chrześcijańskiej jajko symbolizuje zmartwychwstanie Chrystusa i od początku jest ściśle związane ze świętami Wielkiej Nocy. Nie bez powodu więc same jajka i potrawy, których są składnikiem są najważniejszym elementem wielkanocnego menu. Warto zatem na tę wyjątkową okazję podać je w nietuzinkowej odsłonie.

 

Odświętnie w kruchym cieście

Któż z nas nie lubi świeżych jajek przekrojonych na pół, ozdobionych łyżką majonezu i obsypanych młodym szczypiorkiem? Taka forma podania jaj podczas wielkanocnego menu śniadania jest zawsze dobrym rozwiązaniem. Ugotowane jajko ze względu na swoją delikatną konsystencję świetnie sprawdzi się też w formie aksamitnej pasty. – Dzięki połączeniu jajek z odrobiną majonezu lub jogurtu z dodatkiem likieru jajecznego, płatków migdałowych i kawałków wędzonego łososia w mgnieniu oka przygotujemy pyszną pastę jajeczną – mówi Wiktor Kowalski z Dan Cake Polonia. – W prosty sposób nadamy jej też charakteru wykwintnej przekąski na świąteczny stół, jeśli wykorzystamy ją jako nadzienie do naszych kruchych mini babeczek do nadzień słonych – dodaje ekspert Dan Cake Polonia.

 

Poniedziałkowe śniadanie na luzie

Lany Poniedziałek to ten dzień podczas wielkanocnych świąt, kiedy zwykle oddajemy się słodkiemu lenistwu, pozwalamy sobie na dłuższy sen. Na więcej luzu możemy sobie także pozwolić przygotowując tego dnia rodzinne śniadanie, nie rezygnując z wpisanych w tradycję tych świąt jajek. – – Dla naszych bliskich z pewnością dużym zaskoczeniem będzie rozpływające się w ustach jajko sadzone, zamknięte w dwóch kawałkach chrupiących gofrów od Dan Cake z dodatkiem boczku i sałaty – mówi Wiktor Kowalski. Równie szybko i w prosty sposób przygotujemy także chlebowe muffinki z jajkiem, np. przepiórczym. – Nasz wieloziarnisty Chleb tostowy wystarczy delikatnie rozwałkować i wyłożyć nim zwykłą formę do muffinek, tworząc mały koszyczek, w którego środek wbijamy jajko i dodajemy ulubione dodatki – mówi ekspert z Dan Cake Polonia.

Święta wielkanocne to w końcu najbardziej radosne święta w naszej tradycji. Pozwólmy sobie zatem na wprowadzenie nieco fantazji w nasze tegoroczne menu.