Za nami 11. już edycja konkursu Travelery 2017 National Geographic. Nagrody przyznawane są osobom, które dokonały rzeczy zarówno ważnych, jak i wyjątkowych w kontekście odkrywania i poznawania świata. Tegoroczni zwycięzcy, których zapał i determinacja stanowiły inspirację do realizowania marzeń i działania na rzecz innych, zostali wyłonieni podczas uroczystej Gali.

Jury wytypowało laureatów w czterech kategoriach: „Wyczyn roku”, „Społeczna inicjatywa roku”, „Naukowe osiągnięcie roku” oraz „Podróżnicza książka roku”. Z kolei zwycięzców w kategoriach „Podróż roku” oraz „Podróżnik Online” wybrali sami czytelnicy. Ukoronowaniem gali było przyznanie tytułu „Człowieka Roku Travelera” oraz wręczenie Nagrody specjalnej.

Gości, w kulinarną podróż, zabrała marka Deli Catering. Każda z potraw reprezentowała różne zakątki świata, stąd nie zabrakło tak charakterystycznych dla danych regionów potraw, jak: włoskiego gnocchi w sosie grzybowym z dodatkiem trufli, francuskich policzków wołowych po burgundzku czy też tajskiego makaronu udon z krewetkami.

Uroczysta Gala odbyła się 17 maja w Muzeum Etnograficznym w Warszawie. Nazwiska laureatów znaleźć można pod adresem: http://www.national-geographic.pl/galeria/travelery-2017-najbardziej-prestizowe-nagrody-podroznicze-w-pols/poznaj-zwyciezcow-11-edycji-konkursu-travelery.