Malka Kafka znana jest jako założycielka Tel Aviv Food&Wine na Poznańskiej 11 w Warszawie, kultowej już restauracji wegańskiej. Teraz ogłasza start Tel Aviv Urban Food oraz przygotowania do odpalenia Karma Point – sieci barów z etnicznym roślinnym jedzeniem. Przygotowuje się też do produkcji żywności wegańskiej do sprzedaży w sklepach. Czy to jest początek zielonej rewolucji kulinarnej w Polsce, która do tej pory kojarzyła się światu i turystom z kiełbasą?

Tel Aviv Urban Food
Jeszcze kilka lat temu ulica Poznańska była restauracyjną pustynią, a warszawiakom kojarzyła się z „czerwonymi latarniami”. Malka Kafka dostrzegła w niej potencjał, lecz, jak wspomina, początki były trudne. Pierwszą restaurację założyłam w 2010 roku. Ludzie mówili „Vege miejsce, na opustoszałej ulicy?! Nie przetrwasz dłużej niż rok”. Malce się udało – Tel Aviv Food&Wine przetarł szlaki, a Poznańska jest obecnie zagłębiem rozrywkowo-restauracyjnym. Tel Aviv otworzył się na Warszawę, a Warszawa otworzyła się na Tel Aviv, czego wynikiem są kolejne lokale pod szyldem Tel Aviv Urban Food. – Wszystkie miejsca powstały z radości i fascynacji jednym z najbardziej wibrujących miast na świecie. Tel-Aviv jest prawdziwym tyglem kulturowym, w którym każdy czuje się dobrze. I takie samo miejsce bardzo chciałam stworzyć tutaj, by każdy kto przyjdzie czuł się świetnie, czuł się gościem, czuł się przyjęty – podkreśla Malka Kafka.

Każde miasto zasługuje na swój Tel Aviv!
Wszystkie punkty Tel Aviv Urban Food czerpią z charakteru miejsca i idei zapoczątkowanej przez Tel Aviv Food&Wine. Trzy powstałe na przestrzeni wiosna-jesień 2017 r. zachowują w swojej charakterystyce nie tylko miejski klimat i prostotę wystroju, ale także zróżnicowaną kuchnię wegańską inspirowaną Bliskim Wschodem. Co więcej, podobnie jak na Poznańskiej, animują przestrzeń miejską klimatycznych zakątków Warszawy – przecież wokół jedzenia kręci się całe uliczne życie! Gdzie? Na śródmiejskiej alei Niepodległości 142a, żoliborskiej ulicy Mickiewicza 19 oraz przy Targu Mirowskim – w Hali Gwardii.

Smaków Tel Avivu można doświadczać codziennie, ale wyjątkową okazją będzie cykl wydarzeń kulturalnych i kulinarnych zaplanowanych na tydzień 13-19 listopada, które będą oficjalnym rozpoczęciem działania sieci franczyzowej, bo, jak mówi Malka – każde miasto zasługuje na swój Tel Aviv! Planowane są m.in. promocje na kultowe pozycje z menu, koncerty, DJ, a punktem kulminacyjnym będzie gotowanie 26 listopada w Hali Gwardii Disco Soup z warzyw odrzutów z Hali Mirowskiej. Zupa zostanie rozdana z zamian za datki na obiady dla bezdomnych. Szczegóły już wkrótce na facebook’u (fb.com/TelAviv.UrbanFood) i na stronie www.telavivurbanfood.pl

Poznać osobiście Malkę oraz zespół Tel Avivu, a przy tym dowiedzieć się więcej o ich franczyzie, będzie można podczas XV Targów Franczyza 2017 w PKiN w Warszawie w dniach 26-28 października.

Wiarygodny partner
Tel Aviv na czele z Malką Kafką to wiarygodny partner z 7-letnim doświadczeniem w gastronomii i zarządzaniu. Malka przez ten czas przeszła długą drogę – od kryzysów do sukcesów, od pracy na zmywaku do wprowadzania systemu IT. Zespół przez nią stworzony to specjaliści w zarządzaniu gastronomią, marketingu, IT i finansach. Planują ekspansję sieci nie tylko w Polsce, ale i w Europie. Chcemy, aby dobre jedzenie było dostępne na rogu każdej ulicy w każdym mieście. Chcemy, żeby dobry biznes był dostępny dla każdego – tłumaczy Malka.

Sukcesy już są: Tel Aviv Food&Wine to pierwsza wegańska restauracja w Polsce obecna w Żółtym Przewodniku Gault&Millau, a także pierwsza restauracja w naszym kraju z międzynarodowym certyfikatem V-Label. Tel Aviv Urban Food znany jest nie tylko w Warszawie. O nich się mówi, o nich się pisze, ich się kocha i wysoko ocenia: Tel Aviv zdobywa najwyższe noty na portalach tematycznych (30 miejsce wśród 2300 restauracji w Warszawie na Trip Advisor), a wszystkie punkty mają 28 tys. fanów na facebook’u.

Co warte podkreślenia, wegetarianie i weganie stanowią dziś jedynie 20 proc. gości Tel Aviv Urban Food, co pokazuje nie tylko stopień już zdobytej popularności, ale również kryjące się w projekcie rezerwy. Polacy chcą jeść smacznie i zdrowo, 8 proc. z nas deklaruje, że jest vege, ale jeszcze więcej, że zrezygnuje z jedzenia mięsa mając ciekawą alternatywę roślinną. Taką proponuje Tel Aviv, gdzie miesięcznie ponad 12 tys. obsługiwanym gościom serwowanych jest m.in. 20 tys. falafeli, 10 tys. pit i 1,5 tony hummusu.