Beef Jerky to plasterki wysuszonej wołowiny, o wysokiej zawartości białka i niskiej zawartości tłuszczu. Nie zawierają dodatku fosforanów, glutaminianu sodu i sztucznych barwników, wyróżnia je też wysoka mięsność. Szczególnie polecane są osobom aktywnym oraz dbającym o zbilansowaną dietę. Same w sobie stanowią smaczną i odżywczą przekąskę, ale świetnie sprawdzą się też jako składnik oryginalnej sałatki, z naleśnikowymi rollsami, sałatą, papryką, pomidorkami  i pestkami słonecznika.

Składniki na 4 naleśniki:

1 jajko

1/2 szklanki mleka

1/3 szklanki wody gazowanej

50 g mąki pszennej

1 garść liści szpinaku

1 szczypta soli

1 łyżka oleju rzepakowego

Składniki na sałatkę:

1 opakowanie Beef Jerky Sokołów

2 szpinakowe naleśniki

2 garści mixu sałat

150 g serka śmietankowego puszystego

1 żółta papryka

250 g pomidorków koktajlowych

3 łyżki pestek słonecznika

Składniki na dressing:

4-5 łyżek oleju z pestek winogron

1 płaska łyżeczka miodu

1 ząbek czosnku

1 łyżka octu winnego białego

1 łyżka soku z cytryny

sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Mleko, jajko, mąkę, sól i liście szpinaku blendujemy na gładką masę, dodajemy olej i ponownie miksujemy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej po około minucie z każdej strony. Beef jerky wrzucamy do malaksera i blendujemy na pył, a następnie łączmy z serkiem śmietankowym. Tak przygotowaną masą smarujemy naleśniki, zwijamy je w ścisły w rulon i kroimy na plasterki około 1 cm grubości. Pomidorki przekrawamy na połówki. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kosteczkę. Na półmisek wykładamy naprzemiennie mix sałat, paprykę oraz pomidorki koktajlowe. Całość polewamy dressingiem, a na koniec układamy naleśnikowe krążki oraz posypujemy pestkami słonecznika.