Do domu wchodzi się przez przedsionek, który został oddzielony od holu dużymi drzwiami na zawiasie piwotowym. Po ich otwarciu strefa ta tworzy jedną, spójną przestrzeń, wykończoną bielonym dębem, a na posadzkach pojawia się kremowy kamień Crema de Moos. Ponadto w holu znajduje się szafa ubraniowa, a pod schodami ukryta została, za drewnianym paneligiem, toaleta.

Otwarte, doświetlone przestrzenie

Hol prowadzi do otwartej przestrzeni, łączącej salon z jadalnią i z wydzielonym aneksem kuchennym w kształcie litery C. Kuchnia jest mała, ale niezwykle funkcjonalna. Przy wejściu do kuchni po lewej stronie zlokalizowano dwie chłodziarko–zamrażarki, a po przeciwległej stronie dwa słupki z wbudowanym piekarnikiem i urządzeniem do gotowania na parze. W nawiązaniu do kolorystyki kuchni w części jadalnej salonu zlokalizowany jest stół z krzesłami wykończonymi w dębie barwionym na ciemny brąz. Natomiast centralną część salonu stanowi zabudowa z kominkiem utrzymana w minimalistycznej, modernistycznej stylistyce. Wkład kominkowy został obudowany blachą lakierowaną w kolorze czarnym, w formie pionowych lameli.

W ten sposób podkreśliliśmy kominek, jako najważniejszy element wnętrza nadając mu niską podłużną formę. Na lewo od kominka, znajduje się miejsce na telewizor oraz sprzęt audio-wideo, w obudowie z wykonanej w bielonym dębie, stanowiące mniej istotny, drugoplanowy element wnętrza. – mówi Paweł Wyrzykowski, właściciel pracowni architektonicznej Wyrzykowski Studio.

Przy kominku właściciele będą mogli relaksować się na sofie narożnej w szarej kolorystyce, nastrojowe światło zapewnić ma wyjątkowa, ażurowa lampa sufitowa Vertigo Petite Fritule. Przytulności i kameralności wnętrzu nadają miękkie szare dywany i jasnoszare zasłony. Całość dopełniają ogromne okna, które idealnie doświetlają wnętrze.

Przechodzimy na piętro

Do sypialni na piętrze wchodzi się przez garderobę. Zabudowa szaf z garderoby przechodzi płynnie w zabudowę szaf w sypialni. Sypialnia od garderoby (strefy wejścia) została oddzielona dużymi przesuwnymi drzwiami, które po otwarciu pozwalają utworzyć wspólną przestrzeń. Sypialnia utrzymana jest w ciepłej, szarej kolorystyce, sprzyjającej relaksowi. Zastosowano tutaj dużą ilość tkaniny, nadając w ten sposób wnętrzu miękkości i przytulności.

 

Również łazienka została utrzymana w ciepłych, szarych odcieniach. Ściany częściowo wykończone kamieniem Armani Grey w wykończeniu szlif. Powyżej okładziny kamiennej, ściany wykończono wilgocioodporną tapetą o strukturze tkaniny.

W ten sposób przenieśliśmy przytulność i miękkość wnętrza także do łazienki. Centralnym elementem wnętrza jest duże okrągłe lustro Lee Broom Split Mirror wraz z lampą ścienną Nemo Lampe de Marseille. – dodaje Paweł Wyrzykowski.

Uwagę zwracają też umywalki zintegrowane z blatem kamiennym i w całości wykonane z kamienia – na zamówienie wg projektu. Wzrok przyciągają armatura i akcesoria łazienkowe w czarnym macie.