Na co dzień i od święta
W chłodne ranki i zbyt wcześnie zapadające wieczory dom może się wydawać mało przytulny. Nie trzeba jednak wiele wysiłku, aby to zmienić. Propozycja dla najbardziej zabieganych to pojedynczy kwiat albo gałązka w nowoczesnym, ale dekoracyjnym wazonie, np. z kolekcji Symphony Molto – delikatnie barwionym na czerwono i niebiesko.

Kapitalne efekty zwykle opierają się na dobrym pomyśle. Takim jak ten, by w gruncie rzeczy proste bukieciki z wrzosów unieść na wysokich szklanych nóżkach smukłych świeczników. Kompozycje zyskują szyk, nabierają lekkości, a przy tym wyglądają bardzo instagramowo!

Niewiele też trzeba, aby zjawiskowo nakryć stół na spotkanie w gronie rodziny czy przyjaciół. Spójna zastawa szklana o wyrazistej formie (poniżej wieloelementowa kolekcja Romance) i nieco żywej zieleni – to wystarczy, by wykreować efekt niezobowiązującej elegancji.

Ciepło domowego ogniska

Gdy nastają chłody, nic tak nie rozgrzewa duszy jak żywy ogień. Już jeden czy dwa delikatnie migoczące płomyki wystarczą, by pokój wypełnił się ciepłym światłem. Sekret to refleksy w szkle – nawet w tym o powściągliwych formach, jak szklanki i kieliszki z kolekcji Avantgarde, Harmony czy Splendour (powyżej). Mnóstwem ogników rozświetli się z kolei stół z zastawą szklaną z efektem optycznym – jak we wspomnianej już linii Romance (poniżej).

Przytulną atmosferę w jesiennym wnętrzu w prosty sposób kreują świece zapachowe. Te marki Krosno Candles oprócz igrającego płomyka przynoszą efekt rozświetlonego od wewnątrz szkła – i oczywiście starannie skomponowany aromat. Do wyboru jest aż kilkanaście rodzajów nawiązujących do wiodących kolekcji zastawy szklanej firmy Krosno – niektóre mogą umilić nam nawet czas w pracy.

Unikatowe walory będzie miała kompozycja ze świec i kwiatów własnoręcznie zaaranżowana w oparciu o świeczniki czy misy z linii Glamour. Biała gipsówka i fioletowy zatrwian – kwiaty, które łatwo ususzyć tak, by zachowały naturalny wygląd – wyjątkowo dobrze nadają się do tego, by zatrzymać w domu coś z kolorytu wakacji.

Uczta (także) dla oczu
Owoce – być może najcenniejsze skarby lata – na jesień i zimę zamykamy w słoikach i butelkach. W szklanych naczyniach warto je też podawać, aby w pełni można było odczuć na równi smak, zapach i barwę dżemów, konfitur, soków i… wszelkich innych napojów.

Dla przykładu cydr wspaniale zaprezentuje się w dużych (500ml) prostych szklankach. Przejrzyste proste ścianki pozwolą przyjrzeć się i barwie trunku, i jesiennym dodatkom – lasce cynamonu, plastrom suszonego jabłka, listkom przypraw.

To samo dotyczy rozmaitych potraw na chłodno – zwłaszcza sałatek i deserów. Pucharek Krista (u góry) sprawia, że deser „szarlotka” ukazuje zachwycającą obfitość jesiennych owoców skąpanych w śmietance. To ważne, skoro zaznajomieni z hygge, sisu, lagom i ikigai zwłaszcza jesienią staramy się celebrować każdą chwilę.

Ale to nie wszystko. Duże szklane naczynia (powyżej misa na stopie z kolekcji Splendour) zamienią w zniewalającą dekorację stołu lub bufetu w jadalni wszelkie dary jesieni – owoce, jarzyny, orzechy, grzyby. To doskonały sposób na to, by oswoić, pokochać i celebrować nową porę roku!