Ogólnopolski program edukacji żywieniowej Zielona Kraina powstał z inicjatywy firm Green Factory, jednego z największych producentów warzyw w Polsce oraz Jeronimo Martins Polska – właściciela największej sieci handlowej – Biedronka. Nadrzędnym celem projektu Zielona kraina jest promocja zdrowego stylu życia oraz zbilansowanej diety, a także popularyzacja świeżych warzyw w codziennej diecie dzieci. Program otrzymał patronat merytoryczny Instytutu Żywności i Żywienia.

Debatę ekspercką podczas spotkania poprowadziła znana dziennikarka – Iwona Schymalla. Wśród specjalistów panelu zasiadły mrg. Hanna Stolińska-Fiedorowicz i mgr. Diana Wolańska-Buzalska, dietetyczki z Instytutu Żywności i Żywienia, które przedstawiły zebranym gościom statystki dotyczące spożycia warzyw i owoców wśród dzieci w Polsce, wiedzę dotyczącą jakości posiłków spożywanych przez najmłodszych oraz stanu wiedzy dzieci i rodziców na temat prawidłowego żywienia. Specjalistki omówiły także najważniejsze zalecenia piramidy żywienia, jakie przedstawiane są dzieciom na warsztatach Zielonej Krainy oraz dane dotyczące odsetka otyłości dzieci w Polsce.

 

W debacie udział wzięli także przedstawiciele Zielonej Koalicji – Wojciech Gardocki, członek zarządu Green Factory, Sylwia Kalska, dyrektor marketingu Green Factory oraz Anetta Jaworska-Rutkowska, kierownik ds. relacji zewnętrznych i CSR Jeronimo Martins Polska. Mówili o tym jak ważne są warzywa i owoce w diecie dzieci oraz dzielili się z gośćmi danymi dotyczącymi już zrealizowanych etapów programu, a także szczegółowymi informacjami o sposobie prowadzenia zajęć w szkołach. Na koniec organizatorzy zapowiedzieli kolejne edycje programu Zielona Kraina. O przyjmowaniu zgłoszeń organizatorzy będą informować na swoich stronach internetowych, a także indywidualnie rozmawiać z wybranymi placówkami szkolnymi.

Wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele mediów z całego kraju.

Szczegóły kampanii na stronie http://www.zielona-kraina.com/

O programie:

Zielona Kraina to ogólnopolski program edukacji żywieniowej, który łączy teorię z praktyką w sposób interesujący dla młodego człowieka. W trakcie warsztatów dzieci dowiadują się  jak jeść zdrowo i ze smakiem, jak przygotować zielone koktajle i sałatki na bazie świeżych, zielonych warzyw, dlaczego warto jeść kasze, uprawiać sport, być aktywnym fizycznie oraz sięgać po słodycze na bazie naturalnych składników.