Paluchy wiedźmy to przerażająco pyszne, chrupiące przekąski, które z pewnością zaskoczą naszych gości podczas imprezy Halloween! Uformowane w kształcie palców z Migdałem- oryginalne ciasteczka można przygotować w szybki i prosty sposób, dlatego… nie ma co się bać 🙂 Wyczarujcie razem z nami strasznie dobry halloweenowy smakołyk dla dzieci i dorosłych!

 

Składniki:

220 g masła

1 jajko

380 g szklanki mąki pszennej

100 g szklanki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka aromatu waniliowego

1/2 łyżeczki soli

1 opakowanie Migdałów HELIO

 

Sposób przygotowania:

Zimne masło pokroić w kostkę i połączyć z jajkiem, mąką, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, aromatem waniliowym i solą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto, które następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Po upływnie ok. 30 minut uformować z ciasta podłużne ciasteczka w kształcie palca i każdy udekorować Migdałem HELIO. Tak przygotowane przekąski włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 10-15 minut.

Wskazówka: By halloweenowe paluchy czarownicy wyglądały bardziej upiornie, można „przykleić” Migdały HELIO na dżem lub czekoladę- najlepiej sprawdzi się Polewa i dekoracja mleczna HELIO.