Tradycja przygotowywania paschy pochodzi z Rosji. W naszym kraju przyjęła się przede wszystkim we wschodnich rejonach, ale warto bliżej poznać sekret receptury paschy i przyrządzić ją na Święta. Ten oryginalny deser to doskonała alternatywa dla tradycyjnego sernika, a mleczno-bakaliowy smak na długo pozostanie w pamięci domowników i gości. Jej przygotowanie nie wymaga szczególnych umiejętności, dlatego to znakomity


Bakaliowa pascha

Składniki:
– 1 kg sera (zmielony twaróg lub twaróg sernikowy w wiaderku)
– 200 g dobrego masła
– 5 żółtek
– 1 szklanka miodu
– Rodzynki sułtanki Siesta
– Migdały płatki Siesta
– Morele suszone Siesta
– Żurawina suszona Siesta
– Cukier wanilinowy Domowe Sekrety Appetita
– Cynamon mielony Domowe Sekrety Appetita
– Szczypta soli

Przygotowanie:

Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z miodem, dodaj masło, ser, sól i cukier wanilinowy. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj bakalie. Wymieszaj składniki. Przygotuj cienką ściereczkę, gazę lub ręczniki papierowe i wyłóż nimi sitko, które należy umieścić w garnku bądź misce. Wlej masę, delikatnie uklep i wstaw miskę z sitkiem do lodówki. Przez gazę ściekać będzie woda, dlatego co jakiś czas kontroluj jej poziom i usuwaj wodę z miski. Pascha powinna pozostać w lodówce całą noc. Następnego dnia przełóż masę do foremki, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki na 5 godzin. Pascha jest gotowa. Przed podaniem możesz udekorować deser bakaliami lub przygotować dekorację ze świeżych bazi i bukszpanu.

Smacznego!

Rodzynki sułtanki
Siesta, 90 g, cena: ok. 2,40 zł
Migdały płatki Siesta, 60 g, cena: ok. 7 zł
Morele suszone Siesta, 100 g, cena: ok. 6 zł
Żurawina suszona Siesta, 90 g, cena: ok. 5 zł