Sernik gotowany

SKŁADNIKI NA 20 PORCJI
Kajmak kakaowy
  • 400 g kajmaku, podzielonego na kawałki
  • 20 g mleka
  • 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
Masa serowa
  • 400 – 450 g herbatników
  • 1000 g twarogu, sernikowego, podzielonego na kawałki
  • 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 120 g mleka
  • 120 g budyniu śmietankowego w proszku, bez cukru
  • 4 jajka
  • 4 – 5 łyżek migdałów, w płatkach, uprzednio uprażonych na suchej patelni

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kajmak kakaowy
1   Do naczynia miksującego włożyć kajmak, dodać mleko i kakao, podgrzewać 2 min/70°C/obr. 2. Przelać do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.

 

Masa serowa

2   Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej herbatniki, odstawić.

3   Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać masło, cukier, cukier waniliowy, mleko, budyń i jajka, wymieszać 30 s/obr. 5, następnie podgrzewać 15 min/90°C/obr. 4.

4   Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć ¼ ilości herbatników, układając je jeden obok drugiego. Herbatniki posmarować ½ przygotowanego wcześniej kajmaku kakaowego, następnie polać ⅓ masy serowej. Masę serową przykryć kolejną ¼ ilości herbatników, polać kolejną ⅓ masy serowej. Masę serową przykryć kolejną ¼ ilości herbatników, polać kolejną ⅓ masy serowej. Masę serową przykryć pozostałymi herbatnikami, posmarować je pozostałym kakaowym kajmakiem i posypać migdałami w płatkach.

5   Sernik odstawić do ostudzenia na ok. 1 godz, następnie odstawić do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc).

6   Sernik gotowany podawać jako deser.