KUCHENNE TRIKI

Z pozostałości wędzonego pstrąga, którego użyjemy do sałatki, można zrobić pyszny wywar. Po zredukowaniu go do konsystencji rzadkiego syropu możemy dodać go do naszego sałatkowego sosu, żeby wzmocnić jego smak radzi ekspert Lubelli.

Sałatka z makaronem uszka, wędzonym pstrągiem i nowalijkami

POTRZEBUJESZ:
•makaron Lubella Uszka
1 opakowanie
• filet z wędzonego pstrąga (bez ości) 4 sztuki
•rzodkiewki 1 pęczek
•liście młodego szczawiu 1 pęczek
• koperek 1 pęczek
• szczypiorek 1 pęczek
•jajka ugotowane 2 sztuki
•musztarda francuska 2 łyżki
• miód 2 łyżki
• ocet 2 łyżki
• olej rzepakowy 100 ml
•sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 40 minut

DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień…
Makaron Lubella ugotuj według przepisu na opakowaniu. Następnie dodaj do niego odrobinę oliwy i wystudź. Jajka gotuj przez 8 minut, a potem ostudź je i obierz.

2. W międzyczasie…
W dużej misce wymieszaj musztardę z miodem, dodaj do nich ocet i oliwę (lej cienkim strumyczkiem). Następnie dopraw solą i pieprzem. Do powstałego w ten sposób sosu dodaj szczaw, kawałki pstrąga i całość delikatnie wymieszaj.

3. To już prawie meta!
Z tak przygotowanym pstrągiem wymieszaj makaron. Rzodkiewki pokrój w cieniutkie plasterki. Posiekaj drobno szczypiorek i koperek. Udekoruj sałatkę ćwiartkami jajek, posyp plasterkami rzodkiewek i siekanymi ziołami.
Brawo! Oto niezwykła sałatka z rybą. Smacznego!