Już co czwarty Polak sięga po whisky, doceniając bogactwo zawartych w niej smaków i aromatów, niejednokrotnie wydobywanych w połączeniu z potrawami. Tak oto, w odpowiedzi na rosnące zainteresowanie tą tematyką, organizator corocznego festiwalu Whisky Live Warsaw oraz restauracja Florentin w Warszawie rozpoczynają cykl spotkań zatytułowanych „Rozmowy przy whisky”. Celem spotkań jest przybliżenie warszawiakom bogatego świata whisky single malt.
Pierwsza edycja odbędzie się 4 marca br. o godzinie 20.00 w restauracji Florentin (ul. Smolna 40). Spotkanie ma charakter degustacyjny. Uczestnicy będą mogli spróbować whisky z kraju, w którym – jak głoszą legendy – rozpoczęła się jej historia, a więc Irlandii. Do degustacji przeznaczono whisky z destylarni Teeling, położonej w sercu Dublina: Teeling Single Grain Cabernet Sauvignon Cask, Teeling Small Batch Rum Finish oraz Teeling Single Malt (z pięciu różnych winnych beczek). Prowadzącym będzie Jarosław Buss, organizator corocznego festiwalu Whisky Live Warsaw oraz pierwszy i jedyny Polak juror w prestiżowych zawodach World Whiskies Awards. „W każdej butelce zawarty jest kawałek przepięknej historii i bogactwo aromatów z nią związane. Pragniemy ją z tej butelki uwolnić i przedstawić naszym gościom” – przekonuje Jarosław Buss.
Co więcej, spotkanie wzbogaci nowatorski sposób doskonalenia sztuki kulinarnej – tzw. Food Pairing. Wit Szychowski, Szef Kuchni Florentin oraz uczestnik Top Chef Polska, będzie serwować potrawy odpowiednio dobrane do degustowanej whisky. Warto jednak zaznaczyć, iż menu do końca będzie trzymane w tajemnicy.
Wstęp na spotkanie kosztuje 150 złotych. Liczba miejsc jest ograniczona. Rezerwacji dokonać można pod adresem email: rezerwacje@florentin.com.pl.