Odrobina kreatywności i sprawny sprzęt kuchenny pozwolą w stare, ukryte w przepiśnikach naszych babć przepisy tchnąć nowe życie, czego najlepszym przykładem jest przygotowana we współpracy z autorką bloga Strawberries From Poland – Anią Włodarczyk – kolekcja przepisów na urządzenie Thermomix® „Kuchnia retro”, dostępna na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®.

 

Podróż do źródeł smaku

Przenikające się wzajemnie wpływy z Galicji, Kresów i tradycji żydowskiej zadecydowały o wyjątkowości polskiej, przedwojennej kuchni. Dzięki wielokulturowości menu naszych przodków było niezwykle ciekawe. Nie dziwi więc fakt, że stało się obiektem zainteresowania Ani Włodarczyk, autorki bloga kulinarnego Strawberries From Poland, na łamach którego Ania systematycznie odkrywa sekrety kuchni vintage. – Od zawsze intrygowała mnie kuchnia naszych prababć i babć, które doceniałam za niezwykłą pomysłowość, z jaką  z nieciekawych z pozoru produktów, potrafiły wyczarować prawdziwie przepyszną potrawę czy deser. Godziny spędzone na wertowaniu nadszarpniętych przez ząb czasu przepiśników zmotywowały mnie do napisania mojej najnowszej książki „Kuchnia Retro”, w której znaleźć można ciekawe potrawy inspirowane kuchnią vintage, ale w nowoczesnym wydaniu – mówi Ania Włodarczyk.

Przedwojenna kuchnia na wyciągnięcie ręki

Wprowadzenie do naszego codziennego menu elementów retro kuchni może być jeszcze łatwiejsze. Ania Włodarczyk opracowała dziesięć, niepowtarzalnych przepisów vintage, które w prosty sposób przygotujemy  w urządzeniu Thermomix®. Wśród kulinarnych inspiracji znajdziemy potrawy rodem z kuchni żydowskiej, takie jak forszmak klasyczny, którego nazwa wywodzi się z języka jidysz i oznacza przystawkę. Danie oryginalnie serwowane było jako sałatka śledziowa, z czasem jednak ewoluowało do formy zapiekanki, której podstawą stały się ziemniaki, cebula i wspomniane już śledzie. Dzięki kolekcji „Retro kuchnia” przyrządzimy także słodkości ze wschodnim rodowodem. Na szczególną uwagę zasługuje zefir truskawkowy – to wyjątkowo prezentujący się deser ze słodką śmietaną oraz bezami. Pozostając w temacie, nie sposób nie wspomnieć o leguminie z tapioki,  czyli odświeżonej wersji specjału, który niegdyś gościł na stołach wigilijnych.

 

Dzięki przepisom z niezwykłej kolekcji Cookidoo® teraz możemy odtworzyć u siebie niepowtarzalne smaki dawnych lat.