Ostatnie miesiące dla wielu Polaków stanowią – m.in. pod względem ekonomicznym – wyjątkowo wymagający czas. Rosnąca inflacja odbija się na zasobności naszych portfeli, zmuszając tym samym do szukania coraz to nowszych źródeł oszczędności. Z tego powodu coraz większa liczba osób zwraca szczególną uwagę nie tylko na aspekt rozsądniejszych decyzji zakupowych, ale i bardziej ekonomicznego gotowania. Co tak naprawdę kryje się pod tym terminem?

Ekonomiczne gotowanie to takie, które pozwala nam na uzyskanie znaczących oszczędności przy pomocy nie tylko doboru odpowiedniego rodzaju i ilości składników do przygotowywanych posiłków, ale i używanych do gotowania sprzętów AGD. Stąd dobrym przykładem staje się gotowanie na gazie, które mimo drastycznych, jak na nasze czasy, podwyżek cen, pozostaje dużo tańszym i ekonomiczniejszym rozwiązaniem od gotowania z wykorzystaniem urządzeń zasilanych prądem. Warto tu wspomnieć, że paliwo gazowe w wielu polskich domach jest wliczane ryczałtowo w czynsz, dlatego znacząca liczba osób planujących remont kuchni lub wymianę sprzętu AGD wraca do tradycyjnego gazu.– wylicza Kamila Prałat z firmy SOLGAZ.

Oszczędność dzięki innowacyjnym sprzętom

Budowanie oszczędności w kuchni to także optymalizacja samego procesu gotowania. Nowoczesne sprzęty AGD oferują najwyższe klasy energetyczne i funkcjonalne rozwiązania, które doskonale wspierają tanie gotowanie. Pamiętajmy jednak, że kuchenki gazowe z otwartym płomieniem generują dużo mocy, która nie trafia bezpośrednio do ogrzewanego garnka lub patelni, tylko rozchodzi się po całym pomieszczeniu. Rozwiązaniem, które umożliwia maksymalne wykorzystanie potencjału gazu jako najtańszego surowca, stają się więc płyty gaz pod szkłem, w których gazowe palniki ukryte są pod gładką taflą ceramiki Działają one w taki sposób, aby cała moc wytworzona pod ceramiką trafiła wprost do pola grzewczego i została wykorzystana do ogrzania garnków lub patelni – bez zbędnego rozprzestrzeniania się ciepła:

Według niezależnych badań, płyty gaz-pod-szkłem zużywają do 50% mniej gazu niż tradycyjne kuchenki gazowe. Palniki kuchenek pracują cyklicznie, co oznacza, że wyłączają pobieranie gazu, gdy powierzchnia jest już odpowiednio nagrzana, a uruchamiają pobór paliwa wtedy, gdy jest to konieczne. Te opatentowane urządzenia oferują także darmowe pola grzewcze, w których kumuluje się niewykorzystane ciepło. Dzięki temu możemy podgrzać potrawę bez dodatkowego poboru gazu – podpowiada ekspertka firmy SOLGAZ.

Po prostu tanie gotowanie

Zmniejszenie kosztów codziennego gotowania to nie tylko tańsze paliwo czy nowoczesny sprzęt kuchenny, ale również świadome przygotowywanie posiłków. A może być ono oszczędne – i wcale nie chodzi tu o rezygnowanie z wartościowych produktów. Ekonomiczne gotowanie pozwala zaoszczędzić zarówno czas, jak i pieniądze. By szybciej oraz taniej przygotować posiłek, warto zwrócić uwagę na nasze przyzwyczajenia.

– Wlewanie letniej lub ciepłej wody do garnka pozwoli zdecydowanie szybciej ją zagotować niż w przypadku bardzo zimnego płynu. Warto też sprawdzić, czy do gotowania makaronu lub ryżu nie wykorzystujemy kilkukrotnie większej ilości wody, niż jest wymagana. W efekcie nie tylko dłużej się ona gotuje, ale też jest później po prostu wylewana do zlewu – mówi Kamila Prałat i dodaje – Warto więc pamiętać, że w skali roku każda drobna zmiana może przynieść zaskakujące efekty. Wypracowanie dobrych nawyków pozwoli nie tylko na zmniejszenie opłat eksploatacyjnych, ale również będzie miało korzystny wpływ na środowisko.

W poszukiwaniu optymalizacji domowych kosztów często rezygnujemy z przyjemności życia codziennego. Jednak ekonomiczne gotowanie można rozpocząć od właściwego wyposażenia domu – na przykład przy pomocy rozwiązań SOLGAZ, polskiego producenta sprzętów AGD – i wykształcenia pewnych nawyków oszczędzających każdego dnia domowy budżet. W perspektywie czasu pomogą nam one zbudować niemałe oszczędności.