Lubimy smaczne, szybkie i łatwe do przyrządzenia potrawy, a szczególnie te, które apetycznie wyglądają. Przykładem takiej przekąski jest inspirowana włoskim przepisem bruschetta. Jej podstawą jest grzanka posmarowana oliwą z czosnkiem z ułożonymi świeżymi pomidorami pokrojonymi w kostkę. Coraz częściej spotykana jest też wersja z serem mozzarella i listkiem bazylii. To sprawdzone połączenie kolorów, ale i smaków – dodatkowo łatwe do modyfikowania według upodobań.

Crema di pomodori

Pomidory wcale nie muszą oznaczać tylko klasycznej zupy pomidorowej. Aksamitne i treściwe kremy coraz bardziej „podbijają” polskie stoły. Dodatkowo przygotowanie takiej zupy jest bardzo proste i szybkie, a mała zmiana konsystencji znacząco wpływa na smak i wrażenia. Jak w parę minut przygotować krem z pomidorów – i to bez bulionu? Wystarczy zalać obrane pomidory wodą do ich całkowitego zakrycia, dusić przez 15 minut, doprawić solą i pieprzem i na końcu zblendować na gładką masę. Następny krok to dodanie posiekanej cebuli, liścia laurowego i szczypty cukru. Po przestygnięciu kremu warto dodać do niej kilka łyżek Majonezu Kieleckiego, który sprawi, że zupa nabierze aksamitnej konsystencji. Proste, prawda? Co więcej, w upalne dni można podawać krem na chłodno w formie a’la gazpacho, lub jako dodatek do innych dań. Kiedy jednak zaskoczą nas goście nie musimy na szybko szukać przepisu na przekąski. Do pokrojonego w paski żółtego sera, kabanosów lub warzyw można podać Ketchup Kielecki – w wersji łagodnej i pikantnej. Mocno pomidorowy, aromatycznie doprawiony dopełni niemal każde danie.

Więcej przepisów, porad i inspiracji znajduje się na stronie: www.majonez.pl