Już biblijny trop wskazuje, że przysmak ten w umyśle człowieka jest obecny od dawna. Istnieje teoria głosząca, że jabłka usiłowano hodować w neolicie. W Polsce jego uprawą w XII wieku zajęli się cystersi.
Zdrowotne zalety jabłek znane są od długiego czasu. W stanach zapalnych skuteczną metodą kuracji okazuje się herbatka z ich skórek. Duża zawartość błonnika powoduje, że owoc reguluje pracę jelit, chroniąc nas przed zaparciami oraz poważniejszymi zaburzeniami układu pokarmowego jak np. rak jelita grubego. Badania podają, że wśród osób spożywających te przysmaki w większych ilościach, o 50% spada ryzyko zapadnięcia na nowotwór. Świeże jabłka zawierają witaminy C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, A, większość potrzebnych minerałów, pektynę, kwercetynę. Ich zdrowotnych właściwości nie sposób zliczyć.
Izaak Newton, znany naukowiec, doznał olśnienia dzięki jabłku, które spadło na jego głowę, gdy siedział pod jabłonią. Owoc był bezpośrednią przyczyną odkrycia zjawiska grawitacji. Obserwując jego ruch, Newton zrozumiał, że siła przyciągania ziemskiego, ściągająca na ziemię jabłko, utrzymuje Księżyc na orbicie i pozwala nam ustać na powierzchni planety.
Jabłka chętnie widziane są też jako podstawa lub dopełnienie deserów. Zasmakowali w nich bywalcy wielu restauracji, uwielbiający oryginalne rozwiązania kulinarne. Nowa, mrożona kawa szarlotkowa od Subway® to propozycja dla wszystkich miłośników kawy niebanalnie przyprawionej. Charakterystyczny posmak słodkiego jabłka oprószonego cynamonem idealnie komponuje się z napojem. Mrożony napój pobudzi zmysły, orzeźwi i nada wiosennym dniom nową jakość.
Co ciekawe, jabłko zyskało sobie także miano afrodyzjaku. Przez lata było wykorzystywane podczas obrzędów weselnych. Do dziś odnajdujemy je w znanych przysłowiach z gruntu miłosno-rodzinnego. Przyprawione takimi skojarzeniami smakuje jeszcze lepiej!