Polskie Nagrody Filmowe Orły organizowane są przez Niezależną Fundację Filmową dla Polskiej Akademii Filmowej od 1999 roku. Co ciekawe, partnerem Orłów od chwili ich powstania jest czołowa na świecie firma audytorsko-doradcza PwC, nadzorująca także proces przyznawania Oscarów.

 

O oprawę kulinarną wydarzenia zadbał lider na rynku usług cateringowych w zakresie kulinariów eventowych, Deli Catering, który specjalnie na tę okoliczność zapewnił pełną obsługę cateringową wraz z aranżacją bufetów. Podczas Gali nie zabrakło popisowych propozycji Deli Catering, takich jak FingerCoctail™ (mini dań w formie finger food). Co więcej, marka oparła także swoje menu o wysokiej jakości produkty, jak: płatki jadalnego 24-karatowego złota, kawioru z Bieługi, białych trufli, dojrzewającej wołowiny Kobe z krów rasy Wagyu oraz szafranu.

 

Impreza odbyła się 20 marca br. w Teatrze Polskim w Warszawie. Warto dodać, że wieczór w dużej mierze poświęcony był mistrzowi polskiego kina, Andrzejowi Wajdzie. Największym zwycięzcą został film „Wołyń” w reżyserii Wojciecha Smarzowskiego, który otrzymał dziewięć Orłów Polskiej Akademii Filmowej. Gospodynią wieczoru była Grażyna Torbicka.