Mateusz Gessler w towarzystwie Wojtka Cyrana, sommeliera i ambsadora win Jacob’s Creek, odkrywa kuchnię i kulturę „Szóstego kontynentu”, między innymi za sprawą zapraszanych do programu „Nowy Świat Mateusza Gesslera” gości. W najnowszym odcinku do tego duetu dołączyła Katarzyna Zielińska. Aktorka chętnie opowiedziała o odnajdywaniu się w swoich różnorodnych rolach, nawiązując też do swojej miłości do pikantnej kuchni, szczególnie włoskiej. Australijska gastronomia słynie zaś z czerpania garściami z różnych kultur. Po II wojnie światowej na Antypodach pojawiło się wielu imigrantów, między innymi z Włoch. Do dziś język włoski jest jednym z najczęściej tam używanych, zaraz po angielskim. Ma to wpływ na australijską kuchnię, gdzie można spotkać wiele elementów rodem z Półwyspu Apenińskiego. To stanowiło inspirację dla Mateusza Gesslera, który wraz ze swoim gościem przygotował pikantne tagliatelle aglio olio – klasykę włoskiej kuchni. Dzięki umiejętnemu doborowi wina, którego dokonał Wojciech Cyran, danie nabrało odpowiedniego, niepowtarzalnego charakteru. Do tagliatelle zaproponował czerwone półsłodkie Merlot Shiraz od Jacob’s Creek – dla zbalansowania smaku i pikantności dania.

Przepisy na wszystkie potrawy z nutką egzotyki, do których znakomitym dopełnieniem są wina Jacob’s Creek, można znaleźć na stronie www.jacobscreek.pl. Tam również znajdują się powstałe do tej pory materiały video oraz portfolio win używanych w programie