Jakie zamienniki mleka krowiego proponują autorzy kolekcji? Bez wątpienia najpopularniejszym jest mleko sojowe, które ma zbliżoną do mleka krowiego zawartość wapnia i białka. Dzięki kolekcji przepisów na Thermomix® przygotujemy np. naleśniki z pieczarkami i śmietanką sojową.

 

SKŁADNIKI NA 12 SZTUK:

  • 100 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych
  • 400 g wody

CIASTO NALEŚNIKOWE:

  • 180 g mąki gryczanej
  • 70 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 500 g wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

NADZIENIE Z PIECZARKAMI I ŚMIETANKĄ SOJOWĄ:

  • 200 g śmietanki sojowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżeczki pasty miso jasnej
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • ½-1 łyżeczka soli
  • ½-1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 400 g pieczarek, pokrojonych w 2 mm plastry
  • 10 g oleju, plus dodatkowa ilość do smażenia
  • rukola, ilość do dekoracji lub  mieszane zioła, świeże (szczypiorek, bazylia), ilość do dekoracji

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej orzechy i wodę, odstawić na 1 godz. do namoczenia. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe.

CIASTO NALEŚNIKOWE:

2. Do naczynia miksującego wsypać mąkę gryczaną, mąkę pszenną, dodać jajka, wodę, oliwę, sól i pieprz, wymieszać 40 s/obr. 5. Przełożyć do miski, odstawić na 1 godz. Umyć naczynie miksujące.

NADZIENIE Z PIECZARKAMI I ŚMIETANKĄ SOJOWĄ:

3. Namoczone orzechy odcedzić przez koszyczek. Do naczynia miksującego włożyć odcedzone orzechy, dodać śmietankę sojową, czosnek, pastę miso, płatki drożdżowe, sól i pieprz, zmiksować 1 min/obr. 6 lub do uzyskania kremowej konsystencji. Przelać do miski, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.

4. Do naczynia miksującego włożyć pieczarki, dodać olej, gotować 10 min/100°C/ /obr. 1. Odcedzić przez koszyczek, przełożyć do miski z pozostałymi składnikami, wymieszać kopystką, odstawić.

5. Na patelnię wylać niewielką ilość oleju, rozprowadzić po całej powierzchni za pomocą papierowego ręcznika. Ciasto na naleśniki wlewać małą chochelką porcjami na rozgrzaną patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. Usmażony naleśnik przełożyć na talerz. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.

6. Na każdy naleśnik nałożyć po ok. 2 łyżki nadzienia z pieczarkami i śmietanką sojową, rozsmarować po całej powierzchni, następnie dowolnie zawinąć lub składać w trójkąty. Udekorować rukolą lub świeżymi ziołami (szczypiorkiem, bazylią).

7. Naleśniki z pieczarkami i śmietanką sojową podawać bezpośrednio po przygotowaniu.