Jedno jest pewne, jako rodzice musimy zapewnić naszym dzieciom zbilansowaną i bogatą w wartości odżywcze dietę. To właśnie odpowiednia dieta i właściwie skomponowane posiłki pomogą uczniom w zdrowym, prawidłowym rozwoju, wzmocnią sprawność fizyczną, odporność na stres i pomogą w lepszym samopoczuciu. O czym należy pamiętać komponując dietę uczniów? Prezentujemy kilka wskazówek.

 

Posiłki powinny być regularne i urozmaicone

Podstawą w diecie ucznia musi być regularność posiłków. Dietetycy zalecają by było to 5 posiłków dziennie, z czego najważniejszym jest śniadanie. Powinno ono zawierać 25% dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze. Dzieci, które jedzą śniadania czują i uczą się lepiej, są zdrowsze i szczuplejsze. Regularne śniadania dostarczają uczniom odpowiednią dawkę glukozy, której poziom po nocnej przerwie znacznie spada.  Tymczasem  w czasie porannych zajęć w szkole właściwa dawka glukozy, będącej źródłem energii, jest wręcz niezbędna. Pozostałe posiłki powinny być jedzone co 3-4 godziny, co zapewni optymalne dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Dieta ucznia musi być urozmaicona, należy jeść produkty z wszystkich grup piramidy żywieniowej. Koniecznie należy pamiętać o produktach zbożowych, najlepiej pełnoziarnistych, takich jak: tj. makarony,  ryż (najlepiej ciemny) , pieczywo pełnoziarniste i kasze. Pamiętajmy też o mleku i produktach mlecznych, produktach białkowych (ryby, mięso, jaja) produktach zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe (orzechy, nasiona,  oliwa z oliwek, oleje roślinne). Z pewnością jednak, fundamentem diety uczniów powinny być warzywa i owoce!

 

Przede wszystkim warzywa i owoce!

Warzywa i owoce to element konieczny w diecie uczniów. Są one źródłem licznych witamin, minerałów, fitoskładników, makro i mikro elementów, będących warunkiem prawidłowego rozwoju układu odpornościowego, ruchowego i nerwowego.  Najlepszą formą przyswajania składników odżywczych zawartych w warzywach i owocach są świeżo wyciskane soki oraz pyszne koktajle.

Najlepsze dla uczniów będą soki tłoczone w wyciskarkach wolnoobrotowych. Pozyskiwane w ten sposób napoje, najlepiej z całych owoców i warzyw to gwarancja zachowania wszystkich wartości odżywczych w nich zawartych. Tak pozyskany sok zachowa jednolitą, aksamitną konsystencję, nie rozwarstwi się (jak ma to miejsce w przypadku soków z sokowirówek) – i co również

 

ważne – będzie wybornie smakował. Świeżo tłoczone soki to także doskonały sposób na „przemycenie” wartości odżywczych zawartych w mniej popularnych wśród dzieci i młodzieży warzywach i owocach. –  przekonuje Robert Zimnoch, dystrybutor Kuvings w Polsce. Jeśli chodzi o

 

„przyswajalność” zawartych w warzywach i owocach składników, świeżo wyciskane soki nie mają sobie równych: W przypadku zjedzonych warzyw i owoców w formie stałej przyswajamy tylko 17% zawartych w nich składników odżywczych, natomiast  przy wypiciu szklanki soku jest to aż 75%. Wchłanialność  jest więc około 5 razy większa.

Robert Zimnoch dodaje: bardzo ważne są konkretne działania, promujące odpowiednią dietę wśród uczniów. Jako dystrybutor wolnoobrotowych wyciskarek do soków, organizujemy spotkania i warsztaty właśnie w szkołach i przedszkolach. Podczas takich spotkań przypominamy uczniom jak ważną rolę odgrywają warzywa i owoce w codziennej diecie i jak łatwo stworzyć z nich coś pysznego i wartościowego – sok lub koktajl. Uczniowie mogą sami przygotowywać soki i tworzyć swoje ulubione kompozycje,  eksperymentować łącząc warzywa i owoce w różnych kombinacjach.

 

NIE dla „śmieciowego jedzenia”, TAK dla wody i soków!

Jednym z najgorszych nawyków dzieci w wieku szkolnym są słodkie, gazowane napoje, w które zaopatrują się podczas przerw, a często w ogóle zapominają o piciu w trakcie dnia spędzonego w szkole. Tymczasem należy pamiętać, że każdy z nas powinien wypijać min. 1,5 litra płynów dziennie w postaci wody lub np., wspomnianych już świeżo wyciskanych soków.

Prawdziwą zmorą w diecie uczniów są oczywiście wszelkie odmiany tzw. „śmieciowego jedzenia”. Wszelkiego rodzaju przekąski w postaci chipsów, chrupek, snacków mają dużo soli i pustych kalorii. Pozbawione są natomiast wartości odżywczych, zapychając jedynie żołądek i powodując uczucie sytości. Udowodniono, że uczniowie regularnie jedzący tzw. „fast foody” mają gorsze wyniki w nauce[1]. Tzw. „śmieciowe jedzenie” spożywane regularnie – może doprowadzić do nadwagi, nerwowości i problemów z koncentracją.

Poniżej przedstawiamy kilka propozycji z przepisami na sok, aby uczeń wszedł w dzień pełen energii i dobrego samopoczucia.

„Pomarańczowa rewolucja”

– 3 duże marchewki

– 2 nektarynki (bez pestek)

– 2 pomarańcze

Idealny sok poprawiający koncentrację i ułatwiający zapamiętywanie, dzięki bogactwu beta-karotenu i kwasu foliowego.

 

„Power Apple”

– 3 twarde jabłka

– pół ogórka

– garść świeżych liści mięty

 

Jabłka zawierają dużą dawkę fruktozy, także sok ten jest dobrym źródłem energii. Ogórek obfituje w magnez – minerał, który wspomaga tworzenie się neuroprzekaźników w mózgu. A mięta jest świetnym dostawcą cynku, który wzmaga czujność.

 

„Zielone jabłuszko”

– 300 g szpinaku

– 2 twarde jabłka

– nać pietruszki

Szpinak to skarbnica żelaza, wspomaga krew w transporcie tlenu, a co za tym idzie nasz mózg lepiej funkcjonuje, co pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację.

[1] https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/zywienie/70540,dlaczego-w-polskich-szkolach-nie-powinna-byc-sprzedawana-zywnosc-typu-fast-food