Roślinna dieta cieszy się rosnącą popularnością wśród konsumentów na całym świecie, a wraz z nią – alternatywy popularnych produktów spożywczych, takie jak sosy, warzywne burgery, kiełbaski czy pasty. Po wegańskie odpowiedniki coraz częściej sięgają nie tylko weganie, lecz także osoby na co dzień spożywające mięso, jednak ciekawe nowych trendów i smaków. Po wszystkie te produkty kiedyś trzeba było jechać do specjalistycznych sklepów a dziś są dostępne na wyciągnięcie ręki w każdej z ponad 3 tysięcy Biedronek na terenie całego kraju.

Wegańska alternatywa nie tylko dla wegan

Nie każdy wie, że umiejętnie przygotowane i doprawione dania bezmięsne pozwalają uzyskać smak bardzo zbliżony do oryginalnej potrawy. To dobra alternatywna zarówno dla osób, które wykluczyły produkty mięsne z diety, jak i dla tych, którzy nadal je jedzą, ale chcieliby spróbować nowych smaków. Jak więc grillują weganie i dlaczego rośnie liczba osób   rezygnujących z mięsa lub wprowadzających do jadłospisu także wegańskie pozycje? O fenomenie diety roślinnej oraz ulubionych przepisach grillowych opowiada szefowa kuchni Adriana Marczewska:
Adriana Marczewska, szefowa kuchni

Adriana Marczewska, szefowa kuchni

Dawniej dieta roślinna kojarzyła się z rezygnacją z ulubionych smaków oraz momentów, takich jak gotowanie z rodziną lub grill zdominowany przez mięso. Dziś coraz więcej Polaków zdaje sobie sprawę, że kuchnia wegańska to już nie tylko warzywa i owoce. Warzywne burgery i kiełbaski trudno odróżnić w smaku od mięsnych. Do tego dania roślinne przygotujemy łatwiej i szybciej niż potrawy kuchni tradycyjnej. Wegańskie produkty są obecnie tanie oraz łatwo dostępne.

Adriana Marczewska, szefowa kuchni

Świeże i zdrowe lato z Biedronką

Wegańskie specjały są zawsze pod ręką we wszystkich sklepach sieci Biedronka. Na półkach w całej Polsce znajdują m.in. się burgery, kiełbaski, bio tofu, racuchy, sosy czy przekąski, które idealnie nadadzą się na bezmięsnego grilla. Choć podstawą wegańskiej kuchni są warzywa oraz owoce, to dzięki dodatkom wakacyjna kolacja będzie kolorowa, pełna rozmaitości i zaskoczy smakiem największych zwolenników mięsnych potraw. Wegańskie alternatywy to także gwarancja zdrowego posiłku – burgery dostępne w sklepach sieci nie zawierają barwników, aromatów i konserwantów. Są za to naturalnym źródłem białka oraz innych składników, niezbędnych w bezmięsnej diecie.
Jako dodatek warto wykorzystać wegańskie sosy z oferty Biedronki – czosnkowy i tatarski. W nowej ofercie sieci pojawi się na początku sierpnia także wegański majonez sałatkowy, odpowiedni nie tylko dla wegan, ale również dla osób chorych na celiakię lub nietolerujących glutenu. Na deser pasują czipsy z buraka i szpinaku oraz racuchy z jagodami i truskawkami.
Zasmakuj w kuchni wegańskiej, próbując przepisów na wege grilla wybranych przez Adrianę Marczewską oraz Biedronkę!