Określenie „coś słodkiego” to chyba jedno z najbardziej obszernych zagadnień kulinarnych. Z pewnością wielu z nas niejednokrotnie miało na nie ochotę. Co jednak w przypadku, kiedy do sklepu bądź cukierni jest nam nie po drodze, zaś sama myśl o włączeniu piekarnika przyprawia nas o dreszcze? Najlepiej zrobić to coś  samemu! I to bez pieczenia!

 

Nie każdy musi być mistrzem cukiernictwa. Jednak niemal każdemu zdarza się kryzysowy moment, w którym czuje wręcz nieopanowaną ochotę na odrobinę endorfin wydzielonych po spożyciu cukru. Bywa też, że mamy mniej lub bardziej zapowiedzianą wizytę gości i starym zwyczajem, wypadałoby ich czymś podjąć. Jeśli nie po drodze nam z włączeniem piekarnika, to te przepisy są właśnie dla nas.

 

Sernik na zimno z orzechami pekan

Ciasto:

  • 150 g mąki orkiszowej pełne ziarno
  • 150 g mąki tortowej
  • 150 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią Delecta
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 jajo

Nadzienie:

  • 250 g serka śmietankowego
  • 150 g ubitej śmietany kremówki 30%
  • 100 g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki żelatyny Delecta
  • 1 opakowanie przyprawy do sernika Delecta
  • 1 opakowanie orzechów pekan Bakalland
  • 3 łyżki cukru

Sernik to ciasto, które uwielbiają wszyscy. Ten przepis swój delikatny smak zawdzięcza kremowemu serkowi i posmakowi orzechów pekan.

Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Składniki szybko zagniatamy w zwarte ciasto i odstawiamy do lodówki na 20 minut. W tym czasie tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wyklejamy formę, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 45 min, do momentu, aż będzie rumiane. Ser miksujemy z cukrem i przyprawą do sernika, a następnie dodajemy śmietanę. Żelatynę mieszamy w 3 łyżkach wody, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia i łączymy z masą serową. Dodajemy posiekane orzechy pekan i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na upieczony i wystudzony, kruchy spód. Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy całe orzechy pekan, mieszamy i po chwili zdejmujemy z ognia. Po wystygnięciu rozdzielamy je i wykańczamy nimi ciasto.

Smacznego!

 

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Masa:

  • 500 g truskawek
  • garść świeżej mięty
  • 1 opakowanie sernika na zimno Delecta
  • 300 ml zimnego mleka
  • 1 płaska łyżka żelatyny spożywczej Delecta
  • 1 opakowanie ciasteczek typu markizy
  • 30 g stopionego masła

Ten wyjątkowy sernik, w którym galaretka została zastąpiona owocowym musem, to deser, obok którego nie sposób przejść obojętnie.

Na początku tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka typu markizy kruszymy na “piasek”, dodajemy do nich stopione masło i gotową masą wykładamy spód tortownicy.

Masę serową przyrządzamy miksując zawartość opakowania z mlekiem i wylewamy na spód ciasteczkowy. Ciasto odkładamy na 2 godziny do lodówki. Truskawki wraz z miętą miksujemy blenderem. Żelatynę rozpuszczamy w 30 ml wrzącej wody, dobrze mieszamy, dodajemy do musu truskawkowego i ponownie blendujemy. Masę wylewamy na ser i odkładamy do schłodzenia na 2 godziny. Po wyjęciu z formy wykańczamy owocami i liśćmi mięty.

Smacznie, zdrowo i kolorowo. Czy może być coś lepszego? Jedno jest pewne: uśmiech murowany!

 

 

Ciasto galaretka owocowa

Ciasto:

  • 1 opakowanie galaretki smak cytrynowy Delecta
  • 1,5 l wody
  • 50 g suszonych moreli Bakalland
  • 80 g rodzynek Bakalland
  • 100 g Słonecznego Trio Bakalland
  • 50 g żurawiny Bakalland
  • 1 laska cynamonu
  • 5 goździków
  • 15 g żelatyny Delecta
  • 2 łyżki cukru

Aromatyczna, domowa galaretka z przyprawami jest bardzo prosta w przygotowaniu i pełna pysznych bakalii!

Owoce umieszczamy w rondlu wraz z cukrem, cynamonem, goździkami, zalewamy je 1,5 l wody i gotujemy około 30 minut. Gotowy kompot odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml kompotu i wlewamy z powrotem do garnka, następnie dodajemy galaretkę i mieszamy całość do rozpuszczenia. Przygotowujemy silikonową formę na babkę i smarujemy jej wnętrze oliwą. Do formy przelewamy płyn wraz z owocami i odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.

Ten nietypowy deser, sprawdzi się zarówno ze świeżymi owocami w sezonie, jak i z suszonymi zimą. Pycha!

 

Więcej przepisów na desery bez pieczenia można znaleźć na stronie: www.delektujemy.pl/przepisy-na-ciasta/bez-pieczenia/