Firma Sokołów, która podczas cyklicznych warsztatów kulinarnych podejmuje tematy dotyczące szeroko pojętej zbilansowanej diety, tym razem zaprosiła blogerów i dziennikarzy do pogłębienia wiedzy na temat komponowania lunchboxów. Wspólnie z ekspertem – dietetyk Zuzanną Antecką oraz szefem kuchni Sokołów Dominikiem Moskalenko, uczestnicy warsztatów przygotowali pełnowartościowe dania „do pudełka” – odpowiednie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Jedzenie na wynos

Zwyczaje dietetyczne ulegają stopniowym i jednocześnie wyraźnym zmianom. Jedzenie „na wynos” – zabierane do szkoły czy pracy – zawsze było popularne, jednak obecnie przybiera zupełnie nową formę. Prosta kanapka nie wystarczy, by efektywnie i z energią wypełniać przez wiele godzin obowiązki w pracy czy w szkole. – Świadomość, jak ważny jest odpowiednio zbilansowany posiłek spożywany poza domem, staje się coraz bardziej powszechna – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Nadal jednak wiele osób sięga po niezdrowe, gotowe przekąski i dania typu fast food, usprawiedliwiając się brakiem czasu czy pomysłów na samodzielne przygotowanie lunchboxu. Podczas warsztatów chcieliśmy nie tylko unaocznić, jak duże znaczenie ma to, co jemy w pracy czy w szkole, ale też podsunąć kulinarne pomysły na lunchboxy, które przypadną do gustu i dzieciom, i dorosłym oraz w pełni zaspokoją ich potrzeby żywieniowe.

Warsztaty odbyły się w wyjątkowej scenerii – w zabytkowym Dworze Ziemiańskim w Woli Suchożebrskiej. Gośćmi byli blogerzy i dziennikarze, a także dzieci, które miały również okazję zbierać owoce i warzywa rosnące w ogrodzie.

Jak przygotować lunchbox idealny

Zasady odpowiedniego komponowania lunchboxów przedstawiła dietetyk Zuzanna Antecka. Podkreśliła, iż czasowi spędzanemu poza domem powinna odpowiadać właściwa ilość kalorii – czyli ok. 1/3 całodziennej normy. Ma to ogromne znaczenie zwłaszcza w przypadku dzieci – te, które jedzą regularnie drugie śniadanie w szkole osiągają lepsze wyniki, rzadziej popadają w konflikty i mają lepsze samopoczucie. Tzw. drugie śniadanie to zatem nie „przekąska”, lecz dobrze zbilansowany posiłek. Przygotowując go, dobrze posługiwać się tzw. talerzem żywieniowym, który w prosty sposób pokazuje, jak komponować posiłki. W praktyce, lunchbox powinien składać się z sycącego dania (np. kanapki, owsianki, tortilli, makaronu, sałatki), z niezbędnym dodatkiem świeżych owoców i warzyw oraz powinien być uzupełniony przekąską (np. kabanosem, granolą, bakaliami, chipsami owocowymi lub warzywnymi). Jak to ułatwić sobie na co dzień? Zrobić listę ulubionych dań, korzystać z dostępnych propozycji „gotowych” – z naciskiem na ich dobrą jakość, zaplanować tygodniowy schemat „pudełek”.

Pomysły dla każdego

Uczestnicy warsztatów przygotowali cztery odpowiednio zbilansowane, a przy tym smakowite lunchboxy. W pierwszym pudełku, zaproponowanym przez dietetyk Zuzannę Antecką, znalazły się roladki z szynki Sokołów Naturrino, z pieczonym batatem i serkiem śmietankowym, pieczona owsianka marchewkowa, której smak świetnie podkreślił oryginalny jogurtowy dip pierniczkowy, a uzupełnieniem były świeże owoce i pestki słonecznika. Drugi lunchbox był wersją warzywną – kanapka z gofrów cukiniowych ze szpinakiem i hummusem Z Gruntu Dobre, koktajl malinowy na jogurcie i do pochrupania – bakalie i odrobina gorzkiej czekolady. Szef kuchni Sokołów – Dominik Moskalenko – zaproponował treściwe posiłki, dedykowane przede wszystkim mężczyznom i osobom aktywnym fizycznie. Smażoną polędwiczkę wieprzową zestawił z zapiekanymi ziemniakami z patelni, a nieodzownym elementem była sałatka z sezonowych warzyw i owoców. Ostatni lunchbox to szybka w przygotowaniu opcja, oparta na technice stir fry – polędwica wołowa z warzywami i ryżem, z orzeźwiającą sałatką owocową z dodatkiem świeżej mięty. Wszystkie przygotowane dania zostały „przetestowane” zarówno przez dorosłych uczestników, jak i przez dzieci. – Nasze warsztatowe lunchboxy były bardzo różnorodne, ale wszystkie – skomponowane zgodnie z zasadami dietetycznymi – podsumowuje Marcin Bałanda. – Mam nadzieję, że będą stosowane zarówno jako gotowe rozwiązania na co dzień, ale też zainspirują do tworzenia własnych kulinarnych pomysłów na „pudełka”.