Truskawki w roli głównej

 Chyba nie ma takiej osoby, której lato nie kojarzyłoby się ze świeżymi, słodkimi owocami. Wykorzystaj ten czas i zaserwuj gościom ptasie mleczko z galaretką i truskawkami!

Niezbędne produkty:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 200 ml śmietanki kremowej
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • ok. 500-700 g truskawek
  • folia z papierem do pieczenia 2w1 od Jana Niezbędnego

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść jedną galaretkę w szklance wrzącej wody (nie gotuj)i odstaw do przestudzenia.
  1. Gdy galaretka będzie miała temperaturę pokojową lub nieco niższą, ubij mocno schłodzoną śmietankę, a następnie delikatnie dodaj do niej galaretkę.
  1. Na blaszce pokrytej papierem do pieczenia z folią Jana Niezbędnego* ułóż biszkopty – pamiętaj by ułożyć je bardzo ciasno.
  1. Wylej wcześniej przygotowaną masę na biszkopty.
  1. Całość wstaw do lodówki.
  1. Gdy masa stężeje rozpuść drugą galaretkę w 1,5 szklanki wody. Odstaw do przestudzenia.
  1. Gdy zacznie tężeć wyłóż truskawki na warstwę ptasiego mleczka, a następnie wylej tężejącą     galaretkę.
  1. Podawaj po dokładnym schłodzeniu.
  1. Aby ciasto zachowało swój estetyczny wygląd, wyjmij je z blaszki razem z papierem.

Smacznego!

 

* Folia z papierem do pieczenia 2w1 Jana Niezbędnego idealnie nadaje się do ciast bardzo lekkich (typu ptasie mleczko, ciast z galaretką bądź budyniem oraz puddingów), które trudno wyjmuje się z foremki. Jest ona zdecydowanie bardziej wytrzymała niż sam papier, dzięki czemu pozwala na łatwe wyciągnięcie ciasta z blaszki, a następnie jego krojenie na zewnątrz. W ten sposób kawałki są równiejsze i niezniszczone wyjmowaniem z formy.

 

Jan Niezbędny poleca –

Jan Niezbędny, Folia z papierem do pieczenia 2w1, cena ok. 8,90 PLN