Latem w kuchni królują sezonowe warzywa i owoce. Lekkie sałatki, zimne desery, soczyste przekąski, chłodniki… Wymieniać można długo. Niektórzy już latem myślą o zimie i przygotowują przetwory, do przechowywania których warto znaleźć odpowiednie miejsce. Gdy doskwierają upały, warto mieć także szufladę na napoje orzeźwiające. Oto pięć rozwiązań kuchennych, które z pewnością przydadzą się w gorące dni.

Na owoce i warzywa         

Szuflada to bez wątpienia najlepsze miejsce do przechowywania. Zwykle trzymamy w niej przybory kuchenne, zastawę i sztućce, ale latem mogą do niej trafić także warzywa i owoce, na które już nie ma miejsca w lodówce. Trzeba jedynie pamiętać, żeby w nie leżały zbyt długo, ale latem zielone produkty schodzą jak świeże bułeczki. Spośród tysięcy szuflad dostępnych w sklepach wybierzmy taką, której wnętrze dostosujemy do swoich potrzeb. – Nasze nowe szuflady Matrix S charakteryzują się całkowitą swobodą aranżacji. Można je dowolnie konfigurować, tak żeby przystosować je do indywidualnych wymagań. Są dostępne w trzech wersjach kolorystycznych, tak żeby pasowały do każdego wnętrza – poleca Michał Kichler, ekspert ds. okuć kuchennych Häfele. Duży udźwig szuflad pozwala na przechowywanie sprzętów niezbędnych do przygotowania letnich posiłków i koktajli.

Dobrana para

Pamiętajmy, że pozostałości z warzyw i owoców to odpady organicznie i powinny trafić do odpowiedniego pojemnika na śmieci. Do innego kubła wrzucamy papier, do innych metale i tworzywa sztuczne, szkło, bioodpady i odpady zmieszane. Segregacja śmieci jest ważna przez cały rok. W dzisiejszych czasach z odzyskanych dzięki niej surowców mogą powstawać nawet meble kuchenne, ubrania, namioty, doniczki itp. Urządzając kuchenną strefę zmywania warto zatem pomyśleć o sortownikach. Podobnie jak z szufladami – niech będą to rozwiązanie elastyczne. Szuflady i sortowniki to zresztą bardzo zgrana para. – Sortowanie ma być jak najprostszą czynnością. Wielkość i łatwy dostęp do pojemników to podstawa. Warto zwrócić uwagę na nowość na rynku – sortowniki Unico, wkładane do szuflady. Dzięki temu pojemniki wysuwają się poza obrys korpusu. W zależności od szerokości szafki mamy do wyboru różne konfiguracje pojemników – doradza ekspert z Häfele.

Wsparcie dla lodówki

Po gotowaniu w piękny, letni dzień niema nic lepszego od szklaneczki czegoś orzeźwiającego. Zapasy napojów chłodzących powinny być spore. Oczywiście, większość z nich przechowujemy w lodówce, ale gdy nie jest ona zbyt duża, przyda się wsparcie. Idealne na puszki i butelki są niskie cargo Sige 002i lub 004i. Dzięki niej nawet wąska przestrzeń wykorzystana jest do końca.

Grill i zima

Skoro już o napojach mowa… Wakacje to przecież sezon, w którym grill płonie na okrągło. A grill to przecież znajomi i goście. Gościa trzeba ugościć, a żeby ugościć, to trzeba mieść czym. Należy być przygotowanym nawet na zjazd całej rodziny. – Na megazapasy, także te płynne, nadaje się nasze wysokie cargo dwa w jednym z dodatkowymi półkami na skrzydle szafki lub cargo Sige 295i mieszczące pięć pojemnych koszy – radzi Michał Kichler. Takie regały to domowa spiżarnia, w której na zimę przechowamy przetwory przygotowane latem z najpyszniejszych owoców i warzyw.

Nastój na wyspie

Aby gościom było miło lub aby kulinarna randka w kuchni była niezwykle udana, powinniśmy zadbać o kameralną atmosferę. Imprezowy lub romantyczny nastrój stworzy oświetlenie, święcące różnymi kolorami. – Polecam oświetlenie RGB lub multi-white, które umożliwia zmiany barw i natężenia smartfonem dzięki łączności bluetooth przez urządzenie BLE BOX. Zmienne oświetlenie na pewno zrobi wrażenie na gościach – doradza Michał Kichler, ekspert ds. okuć meblowych z firmy Häfele. Najlepsze efekty świetlne uzyskamy dzięki taśmom LED, które posłużą także do wyeksponowania niektórych części kuchni np. wyspy. Bo jak lato, to wyspy nie może przecież zabraknąć.