Krem z brokułów z dodatkiem serka topionego

Składniki:

– 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego (wcześniej przygotowanego)

– łyżka masła

– 2 świeże brokuły

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 100 g serka topionego kremowego MSM Mońki

– sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Brokuły umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Cebulę pokroić w kostkę i wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem zaszklić w garnku. Zalać bulionem warzywnym i zagotować. Dodać brokuły i gotować do miękkości. Kilka różyczek można wyciągnąć wcześniej, aby udekorować puree przed podaniem. Przyprawić do smaku. Całość zmiksować blenderem i zagęścić serkiem topionym, cały czas mieszając. Najlepiej podawać z ciepłymi grzankami i udekorowane podgotowanymi różyczkami brokułu.