Składniki:

  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki Pasteny suszonych pomidorów z serem Corregio Ole!
  • 2 płaskie łyżki bułki tartej (plus do obtoczenia)
  • Przyprawy: 1/2 łyżeczki słodkie papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej

 

Jak przygotować?

Soczewicę przepłukujemy i zalewamy jedną szklanką osolonej wody. Gotujemy na małym ogniu przez ok.15 min., tak aby wchłonęła płyn i była miękka. Co jakiś czas mieszamy, aby nie przywarła do dna. W tym czasie  cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni z posiekanym czosnkiem. Po chwili dodajemy, startą na dużych oczach, marchewkę. Dodajemy sos sojowy i smażymy, aż warzywa będą miękkie. Soczewicę przekładamy do miski. Dodajemy usmażone warzywa, jajko, przyprawy, posiekaną pietruszkę, Pastenę – pastę z suszonch pomidorów z serem Corregio OLE! i bułkę tartą. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż do zarumienienia obu stron –wierzch musi być mocno chrupiący.

Smacznego!

Więcej na: www.wole-ole.pl