Symbol odradzającego się życia i budzącej po zimie przyrody, znak przynoszący nadzieję i optymizm – tak  w kulturze od wielu wieków opisywane jest jajko. Oprócz wymiaru duchowego, gości w polskiej tradycji także w kontekście kulinarnym. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć dań z jajek. Tradycyjny żurek, zimne nóżki, rolada z farszem czy oprószone solą i pieprzem jajka ze święconki – to one są podstawą wielu świątecznych specjałów. Tradycyjne potrawy warto urozmaicić, przygotowując na przykład jajka faszerowane na kilka sposobów. Różnokolorowe pasty z dodatkiem kompozycji ziół i przypraw Appetita, będą doskonałą przekąską lub dodatkiem do świątecznych wędlin i mięs.

 

Koperkowo-buraczkowe

Składniki:

– 6 jajek

– 3 łyżki ćwikły

– 1 łyżeczka jogurtu naturalnego

Koperek suszony Appetita

Pieprz czarny mielony Appetita

Sól czosnkowa Appetita

 

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo (5 minut). Po ostudzeniu, przekrój na pół i oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do miseczki. Dodaj ćwikłę i majonez, wymieszaj. Kolor powinien być intensywnie różowy, jednolity. Połącz masę z przyprawami. Za pomocą małej łyżeczki formuj porcje i nadziewaj ugotowane połówki białek. Udekoruj jajka posypując je koperkiem.

 

Pikantno-orientalne

Składniki:

– 6 jajek

– 1 papryka czerwona

– kilka kaparów

– łyżeczka oliwy z oliwek

Kurkuma mielona Appetita

Chilli mielone Appetita

Papryka słodka Appetita

Gałka muszkatołowa Appetita

Pietruszka Appetita

Pieprz kolorowy ziarnisty Appetita

 

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo (5 minut). Po ostudzeniu, przekrój na pół i oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do miseczki. Dodaj bardzo drobno posiekane kapary i paprykę. Wlej łyżeczkę oliwy z oliwek, zioła, przyprawy i świeżo zmielony pieprz do smaku. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Za pomocą małej łyżeczki nakładaj farsz na białka. Przed podaniem posyp pietruszką.

 

Smacznego!

 

Aromatycznie czosnkowe

Składniki:

– 6 jaj

– 4 pieczarki

– 1 kiszony ogórek

– 1 łyżeczka majonezu

– 1 łyżeczka masła klarowanego

Czosnek mielony Appetita

Przyprawa do potraw z jajek Appetita

Pieprz czarny ziarnisty Appetita

– Szczypiorek

 

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo (5 minut). Po ostudzeniu, przekrój na pół i oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do miseczki. Pieczarki pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle z dodatkiem szczypty czosnku. Drobno posiekaj ogórek kiszony. Pieczarki i ogórek połącz z żółtkami, dodaj majonez, wymieszaj. Do masy wsyp 0,5 łyżeczki Przyprawy do potraw z jajek Appetita i zmiel do smaku Pieprz czarny ziarnisty Appetita. Wymieszaj. Za pomocą małej łyżeczki nakładaj farsz na białka. Posiekaj drobno szczypiorek i udekoruj jajka tuż przed podaniem.

 

Koperek suszony Appetita, 20 g, cena: 1,40 zł

Pieprz czarny mielony Appetita, 15 g, cena: ok. 1,40 zł

Sól czosnkowa Appetita, 30 g, cena: ok. 1,40 zł

Kurkuma mielona Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł

Chilli mielone Appetita, 15 g, cena: ok. 1,40 zł

Papryka słodka mielona Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł

Gałka muszkatołowa Appetita, 8 g, cena: ok. 1,40 zł

Pietruszka Appetita, 10 g, cena: ok. 1,40 zł

Pieprz kolorowy ziarnisty Appetita, 15 g, cena: ok. 1,40 zł

Czosnek mielony Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł

Przyprawa do potraw z jajek Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł

Pieprz czarny ziarnisty Appetita, 15 g, cena: ok. 1,40 zł