Właściciele preferują stonowaną stylistykę – proste i jednocześnie eleganckie formy, szlachetne materiały i przyjemną dla oka, neutralną, ale urozmaiconą kontrastami paletę barw. Zależało im na przestronnej, spójnej przestrzeni, dlatego bazą całej aranżacji są naturalne materiały i stonowane kolory konsekwentnie powtarzające się w poszczególnych pomieszczeniach.

Miejsce dla każdego

Apartament został zaprojektowany dla pięciu osób – gospodarzy oraz trojga ich dzieci, z założeniem, że kiedy w niedalekiej przyszłości młodzi rozpoczną studia, wyprowadzą się, a ich pokoje będą pełnić funkcję przestrzeni dla gości lub gabinetu. Dlatego również te pomieszczenia doskonale wpisują się w klimat całego apartamentu, próżno szukać tu odstępstw od przyjętej stylistyki. Układ funkcjonalny mieszkania zapewnia prywatność wszystkim domownikom, ale daje też wspaniałe możliwości wspólnego spędzania czasu w przestronnej części dziennej. Do apartamentu wchodzi się z centralnie położonej klatki schodowej do wygodnego, przestronnego przedpokoju z dużym lustrem, praktyczną ławką oraz pojemną garderobą. Obok swoją przestrzeń ma najstarsza córka inwestorów – znajduje się tu jej pokój, z którym sąsiaduje prywatna łazienka. Hol wejściowy prowadzi do dużej, otwartej przestrzeni dziennej o powierzchni ponad 60 m kw. Strefa wypoczynkowa umożliwia wspólny relaks wszystkim domownikom i ich gościom – stanęły tu dwie wygodne sofy i fotel. Przestrzeń, dzięki czterem dużym oknom na dwóch ścianach jest wypełniona naturalnym światłem, delikatnie przytłumionym przez dodające przytulności firany i zasłony. Trzecia ściana została przeznaczona na zaprojektowaną na wymiar zabudowę z telewizorem. Symetryczne ustawienie mebli wprowadza wizualny porządek i harmonię. Obok znajduje się strefa jadalniana, w której stanął nowoczesny w formie stół z ośmioma krzesłami oraz przeszklona witryna na zastawę stołową, także zaprojektowana na wymiar (doskonale wypełniła wnękę obok wystającego i zaburzającego przestrzeń pionu wentylacyjnego).

Kuchnia z wyspą

Ze strefą dzienną sąsiaduje kuchnia, w której centrum stanęła duża, funkcjonalna wyspa z blatem z białego konglomeratu, zlewozmywakiem oraz chowanymi gniazdkami elektrycznymi – może służyć zarówno jako powierzchnia do przyrządzania potraw, jak i codzienny stół, przy którym można zjeść szybkie śniadanie czy wypić poranną kawę. Przy jednej ze ścian stanęła zabudowa meblowa sięgająca od podłogi do sufitu. W jednym z jej segmentów znajduje się blat z dostępem do gniazd elektrycznych na sprzęty typu czajnik czy ekspres do kawy. Dzięki drzwiom w systemie obrotowo-wysuwnym, które chowają się w przestrzeń między częściami zabudowy, blat może być w pełni otwarty lub zamknięty. Pod drugą ze ścian znajduje się przestrzeń do gotowania – strefa robocza z płytą oraz zintegrowanym z nią okapem blatowym. Do kuchni można wejść zarówno z części dziennej, jak i z holu (przy którym znajduje się toaleta dla gości), z którego przechodzi się do prywatnej części właścicieli oraz – w drugą stronę, korytarzem – do pokojów dzieci, pralni oraz pokoju fitness.

Strefa prywatna

Prywatna przestrzeń inwestorów składa się z dużej sypialni, łazienki z przestronnym prysznicem oraz garderoby. W sypialni doskonale widać kontrasty, na których zależało inwestorom – ściana za wezgłowiem łóżka jest wykończona dwoma zupełnie innymi materiałami – zarówno pod względem faktury, jak i koloru czy wzoru. Jedna połowa to czarne, drewniane lamelki, druga – spiek z wyraźnym, kamiennym wzorem. Kontrast został także wykorzystany w łazience – wprowadza wizualny podział
na strefę umywalkową i strefę prysznica.

W kolejnej części mieszkania, do której prowadzi korytarz od holu przy kuchni, znajdują się pomieszczenia, na którym właścicielom bardzo zależało – oddzielna, wygodna pralnia z odpowiednią ilością miejsca do suszenia i prasowania ubrań oraz przechowywania środków czystości itp., a także pokój fitness z bieżnią.

Dalej przechodzimy do przestrzeni młodszych dzieci – syn i córka gospodarzy mają tu swoje pokoje, pomiędzy którymi znajduje się wspólna łazienka. We wnętrzu, zamiast klasycznego duetu miska wc plus bidet, architekci z MIKOŁAJSKAstudio zastosowali toaletę myjącą ciało Aqua Clean Sela marki Geberit, która łączy elegancką, purystyczną formę z przydatnymi funkcjami, takimi jak delikatny, myjący natrysk WhirlSpray, osobna dysza do higieny intymnej kobiet, regulowana temperatura wody czy bardzo cicha i wyjątkowo skuteczna technika spłukiwania TurboFlush, zapewniającymi użytkownikom maksimum komfortu. Minimalistyczny przycisk uruchamiający Geberit z serii Sigma świetnie wpisuje się w aranżację. Ida i Krystyna Mikołajskie należą do grona ambasadorów marki Geberit, ponieważ cenią doskonałą jakość produktów i świetne rozwiązania technologiczne. Architektki z czystym sumieniem polecają produkty Geberit swoim klientom.

Projekt na medal

W kolorystyce apartamentu dominują szarość i beż, a także kontrastująca z nimi czerń oraz motyw kamienia o wyraźnym żyłowaniu. W materiałach przeważa naturalny, bielony dąb – pojawia się zarówno w postaci francuskiej jodełki na podłodze (deska dębowa Latte firmy Parkiet Hajnówka), na frontach zabudów meblowych oraz w formie paneli i lamelek na ścianach i sufitach, zestawiony z płaszczyznami wykończonymi drewnem o czarnym wybarwieniu. Całość jest estetyczna, spójna i bardzo elegancka. Apartament został nagrodzony w prestiżowym konkursie European Property Awards 2021. To nie pierwszy raz, kiedy kapituła sędziowska konkursu dostrzegła projekty MIKOŁAJSKAstudio – w 2019 roku architektki Krystyna i Ida Mikołajskie zdobyły główną nagrodę w kategorii Office Design za projekt swojego biura – najlepszej wizytówki pracowni.

Zdjęcia realizacji:

Fot. Yassen Hristov, stylizacja: Anna Salak

www.mikolajskastudio.pl

O pracowni:

MIKOŁAJSKAstudio to autorska pracownia projektowa Krystyny Mikołajskiej i Idy Mikołajskiej. Matka i córka, obydwie absolwentki Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej w Polsce. Robią to, w czym są najlepsze, starają się realizować wszystkie projekty z sercem i pełnym zaangażowaniem. Projektowanie wnętrz jest ich ogromną pasją, popartą zdobytą wiedzą oraz wieloletnim doświadczeniem. W zespole MIKOŁAJSKAstudio pracują ambitni i profesjonalni architekci, zawsze mający na względzie, że to Klient będzie użytkownikiem zaprojektowanego wnętrza. Dlatego z należytym szacunkiem traktują potrzeby i upodobania Klientów, zarówno w części funkcjonalnej, jak i estetycznej projektu. MIKOŁAJSKAstudio należy do grona Ambasadorów marki Geberit.

MIKOŁAJSKAstudio, ul. Lubelska 14/U1, 30-003 Kraków, tel. +48 530 533 909, www.mikolajskastudio.pl