Kotlety sojowe à la schabowe Sante to produkt roślinny, po który chętnie sięgają osoby na diecie wegańskiej, wegetariańskiej, ale też te, które chcą urozmaicić swój jadłospis i poszukują świeżego spojrzenia na tradycyjne dania. Te kotlety składają się aż w 96% z mąki sojowej i nie zawierają soi modyfikowanej genetycznie. Wspólnie z jednostką certyfikującą CertID, firma Sante kontroluje każdy etap procesu produkcyjnego – od ziarna do gotowego wyrobu. Stosowany w Sante system jakości uniemożliwia wymieszanie stosowanych surowców z organizmami modyfikowanymi genetycznie. Potwierdzeniem ogromnej popularności tego produktu jest prestiżowy tytuł „Hit Handlu 2021”. Kotlety sojowe Sante zostały nim wyróżnione jako najlepiej sprzedający się produkt w kategorii „produkty wegańskie”.

Kotlety sojowe à la schabowe Sante mają mnóstwo zastosowań kulinarnych. Ich przygotowanie trwa krótko, a smakują wyśmienicie. Stanowią znakomity składnik pożywnego obiadu, podane w tradycyjny sposób z ziemniakami i ulubioną surówką. Można ich też użyć do przyrządzenia chrupiących, roślinnych nuggetsów, gyrosa, burgerów, wegetariańskich gulaszy – możliwości jest naprawdę wiele! A wszystkich wielbicieli azjatyckich smaków z pewnością zachwyci pyszny i kolorowy stir fry.

Podstawą dobrze przygotowanego stir fry jest krótkie, szybkie smażenie oraz mieszanie i podrzucanie składników na woku – tak, by równomiernie się usmażyły i zachowały odpowiednią chrupkość.  Uzupełnionie nieodzownymi dodatkami, takimi jak sos sojowy, sos teriyaki, limonka, tajska bazylia, olej sezamowy i sezam – utworzą oryginalną, niezwykle bogatą kompozycję smaków.

Stir fry z kotletami sojowymi Sante

Składniki:

200 g makaronu soba lub ryżowego

1 papryka

100 g strączków groszku cukrowego

1 marchewka

50 g kotletów sojowych Sante

200 ml bulionu

1 świeże chili

garść bazylii tajskiej

2 łyżki sezamu Sante

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka sosu teriyaki

3 łyżki oleju sezamowego

1 limonka

garść świeżego szczypiorku

sól Sante (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Kotlety sojowe zalewamy bulionem i 1 łyżką sosu sojowego i odstawiamy na 30 minut. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na woku rozgrzewamy olej sezamowy i podsmażamy paprykę pokrojoną w paski, groszek cukrowy i marchewkę pokrojoną w plastry. Kotlety sojowe odsączamy, kroimy w paski i dodajemy do warzyw. Smażymy chwilę. Dodajemy makaron, resztę sosu sojowego, sos teriyaki, sezam oraz szczypiorek i smażymy chwilę. Jeżeli jest mało słone, doprawiamy. Podajemy posypane świeżym szczypiorkiem, bazylią tajską i skropione limonką.