To właśnie w tym okresie szczególnie doceniamy chwile spędzane w pięknie zaaranżowanej przestrzeni, ze stylowymi detalami. To również najlepszy czas na celebrację małych, codziennych przyjemności. Wspólny posiłek z najbliższymi, przy wyjątkowo nakrytym stole? To świetny pomysł, zwłaszcza gdy pyszne potrawy zaserwujemy na porcelanie, która przypomni nam urok rozkwitającego ogrodu. Taka właśnie jest kolekcja SENTIMENT Fyrklövern, której paleta kolorów – biel i odcienie niebieskiego, doskonale komponują się z zimową scenerią.

Wiele najpiękniejszych wspomnień łączy się ze smakami i zapachami. Dlatego wspólne celebrowanie posiłków daje nam radość, ale i poczucie komfortu. I nie muszą to być wcale wielkie wydarzenia, bo każde spotkanie samo w sobie może stać się okazją do świętowania chwil z najbliższymi. I każde tworzy nowe wspomnienia, do których wracamy z sentymentem.

Na bazie takich właśnie ukochanych wspomnień powstała kolekcja SENTIMENT Fyrklövern, z którą stworzyć możemy niezwykłą oprawę spotkań przy stole, zastawionym pysznymi daniami.  Porcelana SENTIMENT Fyrklövern zaprojektowana została przez Micaela Bindefelda – najsłynniejszego szwedzkiego organizatora przyjęć, pasjonata piękna i dekoracji wnętrz. Inspiracją dla twórcy były wspomnienia z dzieciństwa, podróże po świecie oraz wielki sentyment do ręcznie dekorowanej porcelany jego ukochanej babci. Delikatną i ponadczasową formę tej kolekcji wspaniale podkreśla unikalny dekor litografowany ręcznie w wytrzymałej porcelanie skaleniowej. Tworzą go kwiaty, wzorowane na tych rosnących w ogrodzie Micaela w Aspvik. Te piękne ilustracje wykonała projektantka Anna Handell.

Porcelana SENTIMENT, mimo że charakterystyczna, jest jednocześnie bardzo uniwersalna. Doskonale sprawdzi się zarówno w letnich aranżacjach, gdzie w towarzystwie świeżych kwiatów jej florystyczne zdobienie zostanie jeszcze bardziej podkreślone, jak i zimowych, w które idealnie wkomponowuje się jej kolorystyka. A skoro kwiaty – to naturalne akcenty dekoracyjne, takie jak drewno, znakomicie dopełnią całości. Przy takiej aranżacji warto zrezygnować z dekoracyjnego obrusu na rzecz widocznych desek i naturalnych tkanin, jak len. Do tego figi, orzechy włoskie, granaty i pomarańcze, które połączeniu z niebieską porcelaną stworzą unikalne zestawienie. A ponieważ sam serwis jest bogato zdobiony, sztućce i szkło powinny być bardziej subtelnym akcentem. Efektowne, ale i dyskretnie eleganckie sztućce z kolekcji Siluett, kieliszki Silvia i srebrne świeczniki – to perfekcyjna propozycja na każdą okazję.

Na talerzach i półmiskach z kolekcji SENTIMENT Fyrklövern szczególnie pięknie prezentować się będą te oto zimowe sałatki – pełne soczystych kolorów i wyśmienitego smaku!

Sałatka z soczystych pomarańczy z granatem

4 porcje

  • 5 pomarańczy
  • 1 duży granat
  • 2 liście jarmużu
  • 1 duża łyżka miodu płynnego

Przygotowanie: Obierz pomarańcze i pokrój je w plastry. Przekrój na pół granat i usuń pestki. Pokrój liście jarmużu na małe kawałki. Całość wymieszaj i polej miodem.

Sałatka z jarmużem, orzechami włoskimi, figami i serem pleśniowym

4 porcje

  • 250 g rozdrobnionego jarmużu
  • 200 g mieszanki sałat
  • 1 granat
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz
  • 100 g grubo siekanych orzechów włoskich
  • 4 figi, pokrojone na cztery części
  • 150 g sera pleśniowego

Przygotowanie: Wymieszaj jarmuż i sałatę z drylowanym granatem, następnie dodaj oliwę, sól i pieprz. Wymieszaj i posyp orzechami, figami i tartym niebieskim serem. Jeśli ser jest kremowy i trudny do starcia, włóż go wcześniej do lodówki.