Pączki z lukrem i skórką pomarańczową HELIO

Składniki:

1 kg mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
100 g cukru + 1 łyżka do rozczynu
500 ml mleka
6 żółtek
100 g masła
wanilia mielona
40 ml spirytusu

skórki pomarańczowe HELIO
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
marmolada wieloowocowa

Lukier – składniki:
15 dkg cukru pudru
2-3 łyżki soku z pomarańczy
1-2 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mleka oraz łyżką mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać rozrobiony rozczyn oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto, pod koniec dodając rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiać rękami tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne, następnie uformować  kulę i włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1,5 h). Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Szklanką wykrawać pączki, a na środek każdego krążka – nakładać marmoladę i skleić formując w dłoni kulkę. Przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Smażyć w głębokim tłuszczu, z obu stron, na złoty kolor. Gotowe pączki udekorować lukrem i skórką pomarańczową HELIO.

Po więcej przepisów – zapraszamy na stronę Helio.pl 

Inspiracje na słodkie przysmaki dostępne także w formie wideo przepisów na kanale HELIO- Bakaliowe Klimaty 😉

Życzymy smacznego!