Jesienna dieta dla zdrowia z Olejem Wielkopolskim

Olej rzepakowy to idealny składnik jesiennych potraw,

który wesprze nasze zdrowie

  

Warszawa, 25 październik 2018 r. – Tak jak letnia aura sprzyja lekkim potrawom z  dodatkiem przywołującej klimat południa oliwy z oliwek, tak jesienne menu rządzi się swoimi prawami. Naturalnym jego składnikiem jest olej rzepakowy. Olej Wielkopolski jest wyrabiany lokalnie z najlepszych polskich ziaren rzepaku, z jednego tłoczenia, tak aby uzyskać wysoką jakość i wydobyć smak jesiennych potraw. Damian Kordas – Ambasador marki Olej Wielkopolski – poleca trzy dania, które dodadzą nam energii w trakcie jesiennej słoty i otulą ciepłem, gdy temperatura na zewnątrz będzie bliska 0 st.

 

Pogoda tej jesieni wyjątkowo długo ogrzewała nas promieniami słońca i rozpieszczała wysoką temperaturą. Kartka z kalendarza nieubłaganie przypomina nam jednak o tym, że pora roku już się zmieniła. Niska temperatura sprzyja chęci zjedzenia ciepłej potrawy, która rozgrzeje nas po powrocie do domu. Należy jednak pamiętać o zaopatrzeniu organizmu w odpowiednie składniki odżywcze, w oparciu o produkty, które pomogą nam zadbać o nasze zdrowie i zrównoważoną dietę.

 

Wyrabiany w całości z polskiego rzepaku Olej Wielkopolski jest idealnym składnikiem jesiennych potraw. Jest on naturalnym źródłem kwasów OMEGA 3, które wspomagają prace mózgu oraz cennej witaminy E, silnego przeciwutleniacza, chroniącego organizm przed uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki. Dodatkowo, jest on źródłem steroli roślinnych oraz witamin A i K.

 

W poznaniu zalet smakowych i bogactwa składników Oleju Wielkopolskiego pomoże 5 poniższych informacji i zasad:

  1. W celu wydobycia bogactwa smaku potrawy i zachowania pełni składników Oleju Wielkopolskiego należy smażyć na nim nie dłużej niż 15 minut – olej zachowuje wtedy swoje właściwości.
  2. Temperatura dymienia Oleju Wielkopolskiego to 242 stopnie, do tej temperatury zachowuje on swoje właściwości.
  3. Olej Wielkopolski jest olejem uniwersalnym – można z niego korzystać zarówno na zimno, jak i na ciepło.
  4. Potrawy przygotowane na rzepakowym Oleju Wielkopolskim chłoną go o około 10% mniej niż innych olejów co oznacza o tyle mniej kalorii w potrawie.
  5. Aby Olej Wielkopolski zachował swoje właściwości nie wolno smażyć na nim kilka razy.

 

Jeśli nie mamy pomysłu na jesienne menu z wykorzystaniem Oleju Wielkopolskiego to
z pomocą przychodzi nam Ambasador marki – Damian Kordas – zwycięzca IV edycji kulinarnego show „Masterchef”. Poniżej przepisy na jesienne dania z wykorzystaniem Oleju Wielkopolskiego jego autorstwa.

PRZEPISY NA JESIENNE DANIA WEDŁUG DAMIANA KORDASA

 

Szybka kanapka

 

SKŁADNIKI

  • 1 kg chudej łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki Oleju Wielkopolskiego.
  • pomidor
  • sałata
  • bagietka lub bułka ziarnista

 

POLSKIE PESTO

  • 70 ml Oleju Wielkopolskiego
  • 70 g orzechów włoskich
  • 70 g startego parmezanu
  • pęczek pietruszki