Majówka już za parę dni i jak co roku, Polacy ruszą w góry, nad morze i na Mazury, do ogrodów, na działki i plaże, aby odpoczywać, świętować i… grillować. Długi weekend majowy to tradycyjnie czas na rozpoczęcie sezonu grillowego.

Wszyscy miłośnicy grillowania i amatorzy smakołyków z rusztu przygotowują się do sezonu. A przygotowania te najlepiej zacząć od wyboru właściwego grilla.

Przede wszystkim zastanów się, czego potrzebujesz. Grillujesz w każdy weekend, uwielbiasz aromat przyrządzanych na grillu mięs, ryb i warzywa? Lubisz grillować, ale to rozpalanie i ciągłe pilnowanie właściwej temperatury Cię męczy. A może stajesz przy grillu tylko od czasu do czasu i pieczona kiełbaska zaspokaja całkowicie Twój apetyt na grillowane przysmaki? Podpowiadamy, jaki rodzaj grilla będzie dla Ciebie odpowiedni.

 

Grill elektryczny Grill gazowy Grill węglowy Ceramiczny grill kamado
Rozwiązania z Jula Grill elektryczny marki Menuett dostępny w multimarketach sieci JULA. Grill gazowy marki Landmann dostępny w multimarketach sieci JULA. Grill węglowy marki Axley dostępny w multimarketach sieci JULA. Ceramiczny grill kamado marki Axley dostępny w mutlimarketach sieci JULA.
Rozpalanie i regulacja temperatury Bez problemu ustawisz temperaturę idealną dla przygotowywanej właśnie potrawy. Szybko uzyskasz właściwą temperaturę. I łatwo ją zmienisz. Rozpalenie grilla węglowego wymaga nieco więcej cierpliwości i czasu. Może jednak zaangażować do działania i skutecznie zintegrować gości. Szybko osiągniesz pożądaną temperaturę (możesz ją bardzo precyzyjnie regulować) i utrzymasz ją przez długi czas.
Dla kogo? Idealny dla miłośników spotkań w nieco mniejszych gronie. Modele na stół świetnie sprawdzą się o każdej porze roku. Godny rozważenia, gdy lubisz grillować w licznym towarzystwie. Dostępny w wielu wersjach. Bez problemu znajdziesz model w rozsądnej cenie dopasowany do Twoich potrzeb. To nieco poważniejsza inwestycja. Umożliwia także wędzenie, pieczenie i „slow cooking” o każdej porze roku. Dla prawdziwych koneserów grillowania.
Zapach i aromat Jeśli Twój sąsiad nie przepada za zapachami z grilla, ucieszysz go tym wyborem – minimalna ilość dymu i zapachów. Prosty trik – dodaj zrębków wędzarniczych, a potrawy nabiorą aromatu tak dobrze znanego z grilla węglowego. Aromat potraw kojarzony z grillem gwarantowany. Soczyste mięsa, chrupiący chleb, pachnąca pizza – wszystko ze wspaniałym aromatem węgla drzewnego.
Czyszczenie Szybkie i łatwe czyszczenie. Elementy niektórych modeli można nawet myć w zmywarce. Czeka Cię mniej sprzątania niż w przypadku grilla węglowego. Przy czyszczeniu i obsłudze grilla węglowego można się trochę pobrudzić. Na kilka godzin grillowania może wystarczyć jedna porcja węgla.  A to w połączeniu z dobrą izolacją ogranicza zabrudzenia.
Czym palić pod grillem? To sposób na najbardziej ekologiczna grillowanie. Musisz jednak pamiętać o dostępie do źródła prądu. Grillowanie na ustronnej łące odpada. Konieczny będzie zakup butli gazowej. Zaopatrz się w węgiel lub brykiet. Podpałka również się przyda. Będziesz potrzebować węgla drzewnego, ale dzięki doskonałej izolacji grill ceramiczny jest bardzo wydajny.