W ostatnich już regionach powoli kończą się ferie zimowe. Dla dzieci przerwa od szkolnych obowiązków to czas pełen odpoczynku i zabawy. Nasze pociechy, gdy tylko sprzyja ku temu pogoda chętnie korzystają z zimowych atrakcji – lodowiska, sanek, czy wspólnego lepienia bałwana. Zabawa na śniegu wymaga od nich jednak dużych pokładów siły i energii. Każda mama wie, że pyszne i sycące dania po powrocie z zimowego szaleństwa z pewnością skutecznie rozgrzeją dzieci. Wspólne przygotowywanie posiłków może być inspirującą zabawą, dlatego warto nasze pociechy zaprosić także do kuchni. Przekonaj się, że rodzinne przyrządzanie potraw będzie świetną frajdą zarówno dla Ciebie jak i Twojego dziecka. Jakie dania wybrać, by były kolorowe i smakowały najmłodszym podpowiada marka WINIARY.

 

Wszystkie dzieci z utęsknieniem czekają na dni wolne od szkolnych obowiązków. Ferie to dla nich doskonały czas zarówno na odpoczynek, jak i zabawę. Tradycyjnie terminy przerwy zimowej w poszczególnych częściach kraju nieco się różnią. Większość uczniów ma już za sobą zimowy wypoczynek – obecnie trwają ferie w ostatnich już województwach – zachodniopomorskim, dolnośląskim, opolskim i mazowieckim. Odpoczynek warto zaplanować tak, aby dzieci wykorzystały ten czas jak najlepiej. Podczas sprzyjającej pogody nasze pociechy chętnie spędzają czas na świeżym powietrzu. Nie możemy wówczas zapominać o przygotowaniu dla nich pożywnego posiłku, by nie traciły energii po całodziennym, zimowym szaleństwie. W przyrządzanie dań warto włączyć dzieci – wspólne gotowanie to bardzo dobra okazja do umocnienia więzi i spędzenia razem czasu. Skorzystaj z naszych pomysłów na kulinarną przygodę i przekonaj się, że ferie w kuchni sprawią Twojemu dziecku z pewnością mnóstwo frajdy!

Wszystkie pociechy wprost przepadają za pizzą, a wiadomo, że najlepiej smakuje ta domowa, do której można dodać wszystkie ulubione składniki. Pizza to także danie, które daje nam dużo kreatywnych możliwości, jeśli chcemy w przygotowania włączyć nasze dzieci. Proponujemy prostą w przyrządzaniu i oryginalną pizzę z tortilli. Potrzebujemy: dwóch placków tortilla, trzech łyżek passaty pomidorowej lub sosu pomidorowego, 60 g sera żółtego lub mozzarella, szczypty suszonego lub świeżego oregano, Ketchupu łagodnego WINIARY oraz soli i pieprzu do smaku. O wybranie dodatków możesz poprosić swoją pociechę – pozwól puścić jej wodzę fantazji kulinarnej i dodajcie wasze ulubione składniki! Proponujemy: paprykę, cebulę, pomidorki koktajlowe, salami, szynkę, kukurydzę, a także świeżą rukolę. Aby nasza pizza z tortilli była jeszcze smaczniejsza i atrakcyjniejsza, każdą połowę lub ćwiartkę pizzy możemy wyłożyć innymi składnikami. Przygotowanie jej jest naprawdę proste: w pierwszej kolejności rozgrzewamy piekarnik do 200°C, a następnie placek tortilli wykładamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia, posypujemy połową wcześniej startego sera i przykrywamy drugim plackiem. W miseczce mieszamy passatę lub sos pomidorowy z oregano, solą i pieprzem. Smarujemy nim tortillę, następnie posypujemy resztą sera i układamy ulubione dodatki według uznania. Pieczemy przez 10-15 minut, a gotowe danie podajemy z Ketchupem łagodnym WINIARY! Dzieci z pewnością zjedzą to danie ze smakiem!

Ciekawym pomysłem na smakowity obiad, który przygotujecie wspólnie może być też zapiekanka. Proponujemy tę z dodatkiem piersi kurczaka. Jej przyrządzenie zajmie wam to tylko 15 minut! Składniki, jakich będziecie potrzebować to: opakowanie WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym, 100 ml kwaśnej śmietany 12%, 600 g ziemniaków, 300 g filetów z kurczaka, jedna cebula, 100 g cukinii, 2 łyżki oleju, 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego, czubata łyżka keczupu, łyżeczka masła, 100 g fasolki szparagowej, 50 g startego żółtego sera oraz sól i pieprz do smaku. Zawartość opakowania WINIARY POMYSŁ NA… rozprowadzamy w 200 ml wody i 100 ml śmietany. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy je w cienkie plastry. Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końce i gotujemy. Filety z kurczaka kroimy w paseczki, cebulę obieramy i siekamy, następnie myjemy i kroimy w plastry cukinię. Na oleju podsmażamy mięso, dodajemy cebulę czekając aż się zeszkli i dodajemy koncentrat oraz keczup. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Do kolejnego kroku możemy zaangażować nasze pociechy – poprośmy je, aby posmarowały naczynie do zapiekania masłem, a następnie wspólnie układamy w dwóch warstwach kolejno: ziemniaki, mięso, cukinię, fasolkę, ziemniaki i mięso. Całość zalewamy przygotowanym WINIARY POMYSŁ NA… i posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 50-55 minut. Gotowe danie podajemy udekorowane natką pietruszki. Zapiekankowa uczta gotowa, a uśmiechnięta buzia najedzonego dziecka gwarantowana – czego chcieć więcej? Smacznego!

 

Po więcej inspiracji na pyszne dania uwielbiane przez dzieci zapraszamy na www.winiary.pl.