Za nami czwarta edycja festiwalu Whisky Live Warsaw. Dokładnie 13-14 października br. na uczestników czekało ponad 500 gatunków whisky do degustacji. Co ciekawe, odwiedzanie kolejnych stoisk przypominało niezwykłą podróż smakową po wszystkich zakątkach świata – zaczynając od kolebki bursztynowego trunku (czyli Irlandii i Szkocji), aż po odległe rejony Dalekiego Wschodu (między innymi Japonia czy Tajwan).

Na festiwalowych gości czekała także „Zatoka Smaku”, stanowiąca specjalnie wydzieloną przestrzeń dla miłośników dobrego jedzenia. Stąd w programie nie zabrało chociażby pokazów kulinarnych pod przewodnictwem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, gdzie autorskie kreacje kucharzy zostały stworzone w oparciu o łączenie potraw z whisky (tzw. food pairing).

Całość konceptu kulinarnego zamykała restauracja festiwalowa, w której serwowany był lunch przygotowany z użyciem whisky. Specjalne menu przygotował Bartłomiej Czerwiński, szef kuchni marki Deli Catering, która była jednocześnie Partnerem Festiwalu. W karcie dań znalazły się między innymi takie potrawy, jak: kurczak w burbonie z dodatkiem gorzkiej czekolady i kawy, okoń w maślano-jabłkowym sosie z dodatkiem Ballantinesa czy żeberka macerowane i pieczone w BBQ z Jacka Danielsa.