Proponujemy przygotowanie romantycznej kolacji dla dwojga
i podpowiadamy jak wykorzystać w niej nadający pikanterii dodatek – czosnek chilli w oleju OLE!

To jedyny, niepowtarzalny dzień w roku, w którym warto przygotować coś szczególnego dla ukochanej osoby. Wyzwaniem będzie romantyczna, smakowita i samodzielnie przygotowana kolacja dla dwojga.  Wymaga jednak niezwykłej oprawy, którą wyczaruje OLE!, znawca podniebienia zakochanych par. Nakryjmy pięknie stół, posypmy go płatkami róż i zapalmy świece. Zadbajmy o nastrojową muzykę
i dobierzmy dobre, pasujące do serwowanej potrawy wino. Na koniec sięgnijmy po czosnek chilli
w oleju OLE! i
wyczarujmy kolację pełną pikanterii i oryginalnego smaku. Kolorowy słoiczek zawiera chrupiące ząbki czosnku, doprawione starannie dobraną mieszanką przypraw, w której dominuje ogniste chilli. Ta para od dawna uznawana jest za znakomity afrodyzjak. Takie połączenie musi burzyć krew w żyłach i rozpalać podniebienia. Pikantny smak, wyrazisty kolor – taki jest właśnie czosnek chilli OLE!

Na przystawkę doskonała będzie sałatka z krewetkami i czosnkiem chilli w oleju.

Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i od razu wrzucamy jedno opakowanie krewetek. Dodajemy kilka posiekanych ząbków czosnku chilli OLE!, zieloną pietruszkę i dokładnie mieszamy. Smażymy ok. 5 min. Do oleju ze słoiczka z czosnkiem w oleju OLE! dodajemy musztardę. Na dużym półmisku układamy sałatę, pokrojone kawałki 1 pomarańczy. Posypujemy prażonymi pestkami słonecznika i ziarenkami owocu granatu. Całość polewamy sokiem z cytryny i dodajemy szczyptę soli i pieprzu.

Jako danie główne, wnieśmy przy zgaszonym świetle, efektowne, płonące wegańskie szaszłyki z grilla z marynowanym tofu i czosnkiem chilli w oleju.

Orientalna pieczona dynia z czosnkiem chili jako dodatek do dania głównego

Średniej wielkości dynię obieramy i kroimy na kawałki. W dzbanuszku lub małej misce łączymy przyprawy (dużą łyżkę curry, łyżkę sproszkowanej słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki, łyżkę cynamonu), łyżkę miodu, oliwę, 2 ząbki czosnku i starty kawałek imbiru. Zalewamy oliwą. Mieszamy wszystko i pędzelkiem nakładamy na kawałki dyni, ułożone na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. 1/3 słoika czosnku chilli w oleju OLE! wraz z pokrojoną 1 cebulą układamy obok dyń. Posypujemy roztartą gałązkę rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 190oC na ok. 20 min.

Czosnek chilli w oleju OLE!

Pojemności: 212 ml

Więcej na: www.wole-ole.pl