Popularyzacja sztuki gotowania przyczyniła się do edukacji i większej świadomości w tej dziedzinie na całym świecie. Ludzie poszukują nowych metod, technik i rozwiązań, które wyniosą smak na nowy poziom. Zapewnić mogą to m.in. wolnowary, które opierają swoje działanie na długotrwałej obróbce potraw w stosunkowo niskiej temperaturze, która nie przekracza 100°C. Powstałe w ten sposób dania są bogatsze w smak oraz wartości odżywcze. Metoda wolnego gotowania cieszy się coraz większą popularnością na świecie, w tym również w Polsce.

Mając to na uwadze marka Crock-Pot na miesiąc październik przygotowała zestaw 31 przepisów, które nawiązują do różnych kuchni świata. Crocktober ma zainspirować do zdrowego odżywiania i pokazać prostotę z jaką można za sprawą wolnowarów przygotować posiłek na każdy dzień miesiąca.

Poniżej prezentujemy dwa wybrane przepisy, resztę można znaleźć na stronie http://www.crockpot.pl/przepisy1?crocktober=1  wybierając spośród kuchni „Crocktober”.

 

Jesienny kurczak z orzechami włoskimi i granatem

Składniki:

  • 300 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki miękkiego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • ¼ łyżeczki świeżej gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki pieprzu angielskiego
  • szczypta soli
  • 8 udek z kurczaka, bez kości i skóry
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 25 g masła
  • 2 duże cebule, pokrojone w cienkie plastry
  • 1 cytryna
  • 275 ml wywaru z kurczaka
  • 80 ml syropu z granatu
  • 10 obranych ząbków czosnku (całych)
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 laska cynamonu

Sposób przygotowania: upraż orzechy włoskie na dużej patelni. Zdejmij i pozostaw do ostygnięcia. Odłóż dużą garść (do ozdoby), a resztę drobno zmiksuj. W dużej misce wymieszaj cukier, cynamon mielony, kurkumę, gałkę muszkatołową, pieprz angielski i sól. Dodaj kurczaka i natrzyj go równomiernie. Rozgrzej odpowiednią patelnię lub misę wolnowaru Crock-Pot sauté i przesmaż kurczaka, aby go zrumienić. Następnie wyjmij go z naczynia. Do tego samego naczynia wrzuć teraz masło i podsmaż na nim cebulę, żeby zmiękła.

Wszystkie składniki: cebulę, zmielone orzechy włoskie, sok z cytryny, syrop z granatu włóż do misy wolnowaru Crock-Pot. Dodaj podsmażonego kurczaka, ząbki czosnku, pozostałe przyprawy i gałązki rozmarynu. Na wierzchu umieść laskę cynamonu. Przykryj i gotuj na poziomie LOW przez 5-6 godzin lub na poziomie HIGH przez 4-5 godzin. Usuń rozmarynowe gałązki i rozgnieć zmiękczone ząbki czosnku do sosu. Podawaj z ryżem basmati, ozdób nasionami granatu, posiekaną natką pietruszki i pozostałymi orzechami.


Libański udziec jagnięcy

 

Składniki:

  • 3 cm kawałek świeżego imbiru, tartego
  • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
  • pęczek świeżej kolendry, drobno posiekanej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna, otarta skórka i sok
  • 1 łyżka pasty harissa
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka papryki
  • 1,5 kg udźca jagnięcego

 

Sposób przygotowania: wymieszaj imbir, czosnek, świeżą kolendrę, oliwę z oliwek, skórkę z cytryny, sok i pastę harissa w misce. Dodaj wszystkie suszone przyprawy i dobrze wymieszaj. Natnij udziec jagnięciny ostrym nożem, (cięcia o głębokości ok. 2 cm). Dokładnie natrzyj marynatą jagnięcinę i pozostaw w marynacie przez co najmniej 3 godziny w lodówce (najlepiej na całą noc). Umieść jagnięcinę w marynacie w misie wolnowaru Crock-Pot. Przykryj i gotuj na poziomie LOW przez 8-9 godzin lub na poziomie HIGH przez 7-8 godzin. Po ugotowaniu, podlej jagnięcinę sosem i pozostaw, aby odpoczęła przed krojeniem. Wskazówka: wstaw do rozgrzanego piekarnika  i piecz przez 20 minut w temperaturze 200 ° C, aby skórka była chrupiąca. Serwuj z sałatką pomidorową i pieczywem pita.

 

Dodatkowo w ramach święta Crocktober – importer i dystrybutor urządzeń Crock-Pot – firma DLF Sp. z o.o. na stronie http://www.crockpot.pl/ przygotowała rabat w wysokości 15% na wszystkie wolnowary.