Kobietom w ciąży często zaleca się ograniczenie spożycia kawy lub całkowite wykluczenie jej z codziennej diety. Restrykcyjne zalecenia skierowane są szczególnie do pań, które w odmiennym stanie borykają się z problemem nadciśnienia lub cukrzycy. Wśród wielbicielek espresso, cappuccino i cafe latte, które z przyczyn zdrowotnych powinny unikać przyjmowania kofeiny, coraz częściej kupowane są mieszanki pozbawione tej substancji. Jak się okazuje, są one od dawna popularne we Włoszech, gdzie wynaleziono ciśnieniowy ekspres do kawy i rozwinięto kulturę jej spożywania. Do niedawna w naszym kraju pokutowało przekonanie, że bezkofeinowej kawie brak intensywnego aromatu tradycyjnego espresso. W świadomości polskich konsumentów upowszechnia się jednak wiedza, że dobrze przeprowadzony proces dekofeinizacji nie zmienia smakowych walorów napoju. – Usunięcie kofeiny z ziaren przebiegać może na trzy sposoby. Najstarszą metodą jest ekstrakcja wodą, dość często stosowane są też rozpuszczalniki takie jak octan etylu – mówi Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – W przypadku mieszanki Deca Cream stosowana jest ekstrakcja dwutlenkiem węgla pod ciśnieniem. Dzięki tej technologii, ziarna pozbawiane są wyłącznie kofeiny. Zachowują przy tym wszystkie dobroczynne związki, dzięki którym kawę cechują intensywny smak i aromat oraz aksamitna crema – opowiada przedstawiciel producenta Deca Cream.

Bezkofeinowa propozycja od Segafredo Zanetti oferowana jest zarówno w wersji mielonej (250 g), jako saszetki ESE, a także w formie kapsułek. Dostępność: www.sklepsegafredo.pl.