Babeczki, z ang. cupcakes, szturmem zdobyły polskie stoły… i podniebienia. Te miniciastka, które swoimi rozmiarami przypominają kubeczki (ang. cups), dzięki nieograniczonej opcji łączenia smaków, kolorów i dekoracji stały się wręcz małymi dziełami sztuki. Co ciekawe, wykonanie ich jest mniej pracochłonne, niż moglibyśmy zakładać!

 

Babeczki to bardzo wygodna alternatywa dla tradycyjnych ciast. Mały rozmiar i fakt, że nie trzeba ich dzielić tak jak ciasta, sprawia, że serwowanie ich jest bardzo eleganckie i efektowne. Wykonanie także nie zajmuje dużo więcej czasu. Mało tego, podczas zdobienia można uwzględnić indywidualny charakter każdego z gości i stworzyć personalizowane desery. Opcji jest nieskończenie wiele!

 

Babeczki z ajerkoniakiem

Ciasto:

  • 1 opakowanie babeczek na 1001 sposobów o smaku waniliowym Delecta
  • 2 jaja
  • 100 ml mleka
  • 100 ml oleju

Nadzienie:

  • 1 opakowanie kremu tortowego smak ajerkoniakowy Delecta
  • 350 ml schłodzonego mleka
  • 50 g miękkiego masła

Dekoracja:

  • skórka pomarańczowa
  • świeża mięta

Choć nazwa może wydawać się myląca, babeczki z ajerkoniakiem mogą być serwowane również na imprezach z udziałem niepełnoletnich gości. ?

Na początku przygotowujemy ciasto: do naczynia wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, wsypujemy zawartość torebki, dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, aż masa będzie gładka. Do drugiego naczynia wlewamy schłodzone mleko. Wsypujemy do niego zawartość torebki kremu tortowego i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Dodajemy 50 g miękkiego masła, miksujemy. Do silikonowych foremek nakładamy kolejno: 1 łyżkę ciasta, 1 łyżeczkę masy ajerkoniakowej i na wierzch ponownie 1 łyżkę ciasta. Możemy zostawić nieco kremu do dekoracji. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut do uzyskania złocistego koloru. Patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy babeczki są upieczone. Dekorujemy je pozostałym kremem ajerkoniakowym, drobno tartą skórką pomarańczową i liśćmi mięty.

Babeczki doskonale sprawdzą się podczas leniwego popołudnia lub spotkania z koleżankami.

 

Babeczki dyniowe z pankejkami

Ciasto:

  • 1 opakowanie babeczek dyniowych Delecta
  • 2 jaja
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju

Krem:

  • 1 opakowanie kremu tortowego smak waniliowy Delecta
  • 350 ml mleka
  • 3 łyżki serka mascarpone

Pankejki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajo
  • ¾ szklanki mleka
  • 35 g rozpuszczonego masła
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

Dekoracja:

  • cukier puder do oprószenia
  • opcjonalnie miód lub syrop klonowy do ozdoby
  • szczypta soli

Kuchnia fusion w wersji śniadaniowej? Czemu nie!

Tak więc od początku. Przygotowujemy formę do wypieku babeczek, papilotki, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Mieszankę do babeczek łączymy z jajami, olejem i jogurtem. Tak przygotowane ciasto przekładamy do 12 foremek i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie babeczki wyciągamy i studzimy. Krem tortowy miksujemy ze schłodzonym mlekiem. Na koniec zwalniamy obroty, dodajemy mascarpone i miksujemy na gładki krem. Z mąki, jajka, ¾ szklanki mleka, stopionego masła, proszku do pieczenia i szczypty soli przygotowujemy ciasto na pankejki. Całość blendujemy.

Na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką smażymy małe placuszki, po około 1 minucie z każdej strony. Na babeczki nakładamy krem, a na wierzch kładziemy po 2 pankejki. Górę babeczki posypujemy cukrem pudrem dla ozdoby.

Jest to idealne połączenie śniadania i deseru, dzięki czemu po babeczki można sięgnąć dwukrotnie w ciągu dnia. ?

 

Babeczki z chili

Ciasto:

  • 1 opakowanie babeczek na 1001 sposobów o smaku czekoladowym Delecta
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 100 ml oleju

Nadzienie:

  • 1 opakowanie kremu tortowego o smaku czekoladowym Delecta
  • 350 ml mleka
  • pół łyżeczki chili

Dekoracja:

  • szczypta chili

Czekolada i chili to duet, który wybornie smakuje osobne, jednak razem tworzą niespotykaną kompozycję dla podniebienia. Pora przekonać się o tym na własnej skórze!

Przygotowania rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 180°C (bez termoobiegu). Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, wsypujemy zawartość torebki babeczek o smaku czekoladowym, dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, aż masa będzie gładka. Zawartość torebki z kremem tortowym wsypujemy do wysokiego naczynia, dodajemy chilli i dolewamy mleko. Całość miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż babeczki się zarumienią. Patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy babeczki są upieczone. Ostudzone przekrawamy na pół i przekładamy 1 łyżką kremu czekoladowego. Odrobiną pozostałego kremu dekorujemy wierzch babeczki. Dekorację wykańczamy szczyptą chili.

Piekielnie dobry deser gotowy!

 

Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl