x 4

Zanim zabierzemy się za odchudzanie i planowanie diety odkwaszającej warto odpowiedzieć sobie na podstawowe pytanie: ilu zbędnych kilogramów chcemy się pozbyć? Niezależnie od udzielonej odpowiedzi pomnóżcie tę liczbę przez 4. Co oznacza otrzymany wynik? Jeśli będziecie sumiennie przestrzegać reguł diety zasadowej, to mniej więcej tyle dni zajmie Wam uzyskanie wymarzonej wagi.

Miranda Kerr, modelka Victoria’s Secret, twierdzi, że właśnie w ten sposób udało jej się wrócić do formy po ciąży, w zaledwie 2 miesiące!

By zmienić ciało, musisz zmienić myślenie

Dieta alkaiczna jest w gruncie rzeczy stopniową zmianą stylu życia. Przede wszystkim przestańcie liczyć kalorie, a zacznijcie kontrolować, czy to, co trafia na Wasze talerze zawiera w sobie związki kwasowe. Aby zapewnić odpowiednie pH w naszym ciele wystarczy odpowiednio komponować swoje posiłki, by organizm mógł neutralizować toksyny i kwasy.

Jeśli często sięgacie po mięso, mleczne produkty, słodycze, dania gotowe i fast foody, bądź białe pieczywo i makarony to jest spora szansa, że jesteście narażeni na skutki zakwaszenia organizmu: nadwagę, złe samopoczucie, zmęczenie i rozkojarzenie, problemy ze skórą, gorsze włosy i paznokcie, czy też częste infekcje.

Jak to zmienić? Pilnujcie, by w Waszym jadłospisie było minimum 70% żywności zasadowej i nie więcej niż 30% lekko kwaśnych pokarmów. Co w takim razie można jeść, a czego najlepiej unikać? Już wyjaśniamy!

Czas na dietę z… zasadami!

„Warzywa powinny zajmować w Twojej diecie miejsce centralne, dominować w każdym posiłku, pokrywać większą część talerza, przynajmniej 3/4. Wybieraj spośród szerokiej gamy warzyw i zwracaj uwagę, aby większość z nich była zielona” radzi twórca diety dr Robert O. Young, od lat prowadzący badania i testy kliniczne, które potwierdziły jego teorię, że organizm, w którym przeważają związki zasadowe jest zdrowszy niż ten o odczynie kwasowym.

Poza zieleniną należy również sięgać po takie owoce jak: awokado, różnego rodzaju cytrusy: limonki, cytryny, pomarańcze, grejpfruty, czy rabarbar. Zdrowym dodatkiem są także kiełki: soi, pszenicy, rzodkiewki czy lucerny, a prawdziwą bombą witaminową i odżywczą: trawy – jęczmienna, pszeniczna i cytrynowa.

Wielbiciele bakalii mogą spokojnie sięgnąć po migdały, nasiona dyni i słonecznika oraz sezam.

Zakwaszające działanie mają natomiast takie potrawy, jak wołowina, drób i wieprzowina, nabiał, pokarmy ulegające fermentacji, ocet winny i słodkie owoce. Biały cukier najlepiej zastąpić brązowym, a mleko od krowy mleczkiem migdałowym lub niesłodzonym sojowym. Odczyn kwasowy mają również: drożdże, mąka i wybrane zboża. Na początek przydatną ściągawką przy planowaniu posiłków będzie tabela żywności zasadowej dr Younga, w której znajdziecie długą listę rekomendowanych warzyw, owoców, nasion, orzechów, tłuszczy, olejów, czy napojów.

Nie trać wiary, trać kilogramy!

Przejście na dietę zasadową brzmi jak spore wyzwanie? Spokojnie – nie musicie od razu diametralnie zmieniać swoich nawyków żywieniowych! Krok po kroku wprowadzajcie kolejne zmiany. Zacznijcie na przykład od jedzenia śniadań zgodnych z wytycznymi diety alkaicznej. Rozpoczynajcie dzień sałatką, porcją ulubionych warzyw lub zielonym smoothie. Z czasem, gdy przywykniecie do nowej strategii śniadaniowej, zacznijcie komponować wszystkie posiłki w ten sposób, by były kwasowe w zaledwie 20-30%. Jeśli jesteście zadeklarowanymi mięsożercami to zanim zrezygnujecie z niego całkowicie, zacznijcie od stopniowego zredukowania jego ilości w diecie. Podobnie ma się sprawa jeśli chodzi o słodycze i słone przekąski.

A co, jeśli zdarzy Wam się potknięcie? Nie wolno nam się oszukiwać. Na pewno po drodze nie wytrzymacie i zjecie hamburgera, pojemnik lodów bakaliowych lub ukochane białe pieczywo z masłem i ulubioną wędliną, ale nie poddawajcie się. Sukces zaczyna się od pragnienia, ale kończy na wytrwałości!

Sałatka szpinakowa (2-3 porcje)

Świeże liście szpinaku
Różyczki surowego kalafiora
2 posiekane łodygi selera naciowego
6 posiekanych rzodkiewek
Czerwona cebula lub 2 szalotki pokrojone w kostkę
Pół szklanki posiekanych, świeżych liści bazylii
2 pokrojone czerwone papryki
4 łyżki orzeszków piniowych

Dresing: kilka łyżek oliwy lub oleju lnianego, szczypta soli morskiej, sok z 1 cytryny, łyżeczka bazylii, oregano i ziół prowansalskich

Chipsy tortillowe (2 porcje)

2 duże tortille
2 łyżki oliwy z oliwek

Ulubione przyprawy (meksykańska, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, słodka papryka, czosnek)

Tortille wysmarowane oliwą i posypane przyprawami pieczemy 10 min w temperaturze 180 stopni. Gdy wyschną wystarczy je pokruszyć na mniejsze kawałki.

Zielony smoothie

2 szklanki kiełków
2 szklanki młodych liści szpinaku, roszponki, rukwi
Szklanka liści jarmużu
Pomarańcza lub grejpfrut

Zupa krem szparagowa (2 porcje)
12 zielonych szparagów
1 awokado
4 pomidory
3 suszone pomidory
Pół szklanki natki pietruszki
2 ząbki czosnku
Odrobina suszonej cebuli
1 papryka
Przyprawy: zioła prowansalskie, koperek. Wszystko razem zmiksować i podgrzać.

Mleko migdałowe

Szklanka migdałów
Woda
100ml wody różanej
¼ łyżeczki stewii
Szczypta gałki muszkatołowej
Przez całą noc namaczamy migdały w wodzie (2 szklanki) migdały. Rano miksujemy je z 3 i ¼ szklanki wody oraz wodą różaną i stewią. Odsączamy miazgę i dodajemy gałki muszkatołowej.