Kuchenne wyspy wciąż w modzie

Odpowiednie zagospodarowanie kuchennej przestrzeni, to klucz do sukcesu. Każdy z użytkowników ma swoje indywidualne potrzeby i przyzwyczajenia, które należy uwzględnić w procesie projektowania. Podczas targów Eurocucina, producenci przekonywali, że nadal w modzie są kuchenne wyspy, a ich odpowiednie zagospodarowanie gwarantuje wysoką jakość i komfort użytkowania. Dokładnie przemyślane systemy przechowywania umieszczone pod blatami zapewniają maksymalne wykorzystanie przestrzeni. Przykładem takiego projektu była aranżacja zaproponowana przez Nobilio, w której wykorzystano półki EXTENDO Fioro. Marka Nobilio zaprezentowała nowoczesne pomysły na kuchnię, zaprojektowane w bezkompromisowy sposób z wykorzystaniem drewna i szkła.

Kuchnia jako monolityczna bryła

Bardzo modne w Mediolanie były systemy HAWA, pozwalające zakryć cześć mebli gładkimi frontami, otwieranymi i wzywanymi do wnęki zbudowanej pomiędzy korpusami. Przy ich zastosowaniu wszystkie urządzenia AGD są ukryte za drzwiami. Zastosowanie takiego rozwiązania sprawia, że z pozoru minimalistyczna kuchnia jest jednocześnie bogato wyposażona i w pełni funkcjonalna.

Kolory ziemi

O tym, że naturalna kolorystyka wyposażenia dobrze sprawdza się w kuchni przekonywali z kolei przedstawiciele marki Team 7. Stonowane barwy i naturalne oświetlenie to idealny duet, który sprawdza się zarówno w przestrzennych pomieszczeniach, jak i w niewielkim wnętrzu. W takiej aranżacji świetnie prezentowały się rozwiązania do przechowywania PLENO Fioro i SNELO Fioro, które zapewniają maksymalne wykorzystanie kuchennej powierzchni. Aranżacje przedstawione przez TEAM 7 uwypuklają czyste i naturalne piękno drewna, nie zapominając oczywiście o innowacyjnej technologii, różnorodności i elastyczności.

Funkcjonalność ponad wszystko

Funkcjonalność to motyw przewodni tegorocznej edycji targów Eurocucina. Świat designu w coraz większym stopniu kładzie nacisk na tą cechę współczesnych kuchni. Modna kuchnia to nie tylko estetyczne wnętrze – liczy się przede wszystkim wygoda, komfort i ergonomia użytkowania. Użyteczność została podniesiona do rangi absolutu. Przemyślane systemy przechowywania, na przykład narożne szafki zapewniają więcej miejsca na przykład na duże naczynia – stąd też są często spotykane w aranżacjach kuchni. Wiele osób decyduje się również na szafki wysokie – dlatego, że najlepiej wykorzystują całą dostępną przestrzeń przechowywania i są łatwe w użyciu.

Inteligentne rozwiązania

Kuchnia przyszłości, to taka, w której wykorzystuje się najnowsze technologie. Inteligentnych systemów nie mogło zabraknąć również w Mediolanie. Pomagają one oszczędzić czas, a także są przyjazne dla środowiska! Trend EKO to kolejna cecha nowoczesnej kuchni, która będzie zyskiwać na znaczeniu. Jednym z bardzo praktycznych, proponowanych przez markę PEKA rozwiązań jest pojemnik do przechowywania odpadów organicznych FreezyBoy z funkcją schładzania zawartości do -5 ° C. Urządzenie to spotkało się z dużym zainteresowaniem zarówno projektantów, jak i użytkowników zyskuje coraz większą popularność. Systemy te pokazały tak uznane marki mebli kuchennych jak DOCA i Fendi, które wkomponowały je  w swoje aranżacje.

Detale

Na stoisku MITON dominowały ciemne kolory, a to co najbardziej przykuwało wzrok to wykorzystanie kolorowych akcentów świetlnych rozjaśniających kontrastujące z nimi metal i drewno. Miton zaprezentował w swych aranżacjach systemy Pleno, Snello i standardową wysoką szafkę.
Z kolei marka TONCELLI pokazała perfekcyjnie urządzoną kuchnię z systemami Extendo, Pleno i z szafką wysoką, gdzie uwagę zwracały fantastyczne detale wykonane ze stuletniego popiołu.

Ciekawe konstrukcje regałowe

Nie zabrakło również ciekawych, otwartych regałów, które znajdowały się zarówno na ścianach, w zabudowie meblowej, na wyspach lub podwieszonych nad wyspami. Stanowią one doskonałe uzupełnienie przestrzeni i są niezwykle funkcjonalne.

Dodatkowe informacje www.peka.pl