Jeżeli  ktoś  do  tej  pory  nie  korzystał  z  urządzenia  typu  blender  i  w  kuchni  radził  sobie  bez  niego,  pewnie  nie  widzi  potrzeby  nabycia  takiego  sprzętu.  Jednak  dla  każdego,  kto  preferuje  świeże,  zdrowe  jedzenie,  eksperymenty  w  kuchni,  i  nie  da  się  ukryć,  lubi  sobie  ułatwiać  prace  kuchenne  –  pokocha  taki  sprzęt.  Bo  tak  naprawdę  ciężko  mówić  o  wadach  posiadania  blendera.

Miksowanie  to  nie  wszystko

Czasy,  kiedy  blender  służył  jedynie  do  rozdrabniania  pożywienia  już  dawno  minęły.  Nowoczesne  urządzenia  posiadają  wiele  funkcji,  dzięki  którym  mogą  zastąpić  wiele  innych  robotów  kuchennych.  Jednak  to  co  najważniejsze,  podstawową  czynnością  blendera  jest  przede  wszystkim  rozdrabnianie  jedzenia.  Wszelkiego  rodzaju  owoce,  warzywa  czy  mięso,  można  w  prosty  i  szybki  sposób  zmielić  czy  rozdrobnić.  Dzięki  niemu,  przygotowanie  koktajli  czy  sosów  jest  wyjątkowo  proste.  To  oczywiście  nie  wszystko.  Dla  bardziej  wymagających  kucharzy,  nowoczesne  blendery  potrafią  zrobić  o  wiele  więcej.  Możemy  do  tego  m.in.  zaliczyć:

  • Własnoręczne przygotowanie  różnego  rodzaju  mąk
  • Domowe lody
  • Mleka pochodzenia  roślinnego  (sojowe,  kokosowe  )
  • Własnoręcznie robione  masła,  śmietany  i  smarowidła  (np.  hummus)
  • Gładkie zupy  i  koktajle  warzywne  czy  owocowe
  • Wyrabianie ciasta  na  desery  czy  chleby
  • Gładkie, świeże  pożywienie  dla  małych  dzieci

To  oczywiście  nie  wszystko.  Tak  naprawdę  jaki  jest  sposób  gotowania,  ulubione  produkty,  rodzaj  diety  czy  preferencje  smakowe  użytkownika  determinują  wybór  odpowiedniego  sprzętu.  Każdy  blender  jest  inny  i  tylko  w  zależności  od  naszych  upodobań  należy  dobrać  najlepiej  pasujący  do  trybu  życia.

Zdrowa  dieta  na  wyciągnięcie  ręki

Ułatwienie  prac  w  kuchni,  to  jedna  z  wielu  niezaprzeczalnych  zalet.  Drugą  kwestią,  i  być  może  nawet  ważniejszą  jest  to,  że  dzięki  blenderowi  można  przyrządzić  zdrowe,  pełnowartościowe  posiłki.  W  szczególności  docenią  ten  fakt  osoby  na  specjalnej  diecie,  wegetarianie,  weganie,  mięsożercy,  dbające  o  sylwetkę,  czy  sportowcy.  Nowoczesne  blendery  podgrzewają  jedzenie  (na  przykład  zupy  czy  sosy)  nie  gotując  ich,  dzięki  czemu  zachowują  wszystkie  wartości  odżywcze.  Dzieje  się  to  dzięki  wyjątkowo  szybko  kręcącym  się  nożom,  które  wytwarzają  ciepło  na  zasadzie  prawa  tarcia.  Zamiast  miażdżyć,  tną  błony  warzyw  i  owoców  tak,  że  nasz  organizm  przyjmuje  je  w  najlepszej  dla  nas  postaci.    W  trakcie  obróbki  składniki  nie  tracą  błonnika,  witamin,  minerałów  oraz  antyoksydantów.  Zalety  blendera  docenią  także  młode  mamy.  Dzięki  niemu  szybkie  i  łatwe  przygotowanie  świeżych,  zdrowych  posiłków  dla  dzieci  to  doskonała  alternatywa  dla  słoiczkowego  jedzenia.

Za  oknem  wiosna,  czas  kiedy  zaczynamy  po  zimie  intensywniejszy  tryb  życia  i  mamy  jeszcze  większą  możliwość  kupienia  świeżych  owoców  i  warzyw,  które  zbawiennie  wpływają  na  organizm.  To  również  najlepszy  czas  o  zadbanie  o  szczupłą  i  zdrową  sylwetkę  przed  wakacjami.  Blendery  zdecydowanie  ułatwiają  wprowadzanie  zdrowych  nawyków  w  diecie.    Jeżeli  ktoś  jeszcze  nie  posiada  blendera,  lub  chciałby  zmienić  go  na  model  bardziej  dopasowany  do  swoich  potrzeb  i  o  większych  możliwościach,  warto  zrobić  to  właśnie  teraz.  W  trakcie  użytkowania,  warto  w  kuchni  eksperymentować  i  zacząć  przygotowywać  coraz  to  nowsze  posiłki.  Nasze  ciało  szybko  nam  za  to  podziękuje.

 

Źródło:  Vitamix